Företagslån

Företagslån är ett av de vanligaste lånen idag oavsett om du är ett nystartat företag eller ett väl fungerande företag som har framtidsplaner och möjligheter till stor utveckling och lönsamhet. Det finns väldigt många olika alternativ på marknaden när det gäller företagslån och vi vill guida dig till att hitta det lån som är bäst för dig och ditt företag. Det finns många olika scenarion och situationer som gör att man börjar fundera på att ta ett företagslån, kanske har ni investerat en stor del av er vinst i verksamheten men ser det samtidigt som frustrerande att vänta in vinsten för att fortsätta investera. Kanske handlar det om konkurrenter som sätter företaget i en knivig sits.

Oavsett anledningen till att man funderar på ett företagslån så vet vi om att en investering kan avgöra framtiden för ett företag och det finns idag väldigt många långivare på marknaden som erbjuder företagslån vilket samtidigt får det att kännas som en djungel där ute. Det är väldigt vanligt att vända sig till sin bank som är stora och väletablerade, det kan kännas lite läskigt att kika på mindre nyligen startade firmor trots att de har intressanta erbjudanden och räntor. Det finns många frågeställningar som kan dyka upp när man är ute efter ett bra lån och vi är här för att försöka svara på dessa så att du ska känna dig trygg med valet du i slutändan gör.

Antal företagslån: 6 st
Låna upp till: 30 MKR
Längsta löptid: 5 år
Uppläggningsavgift fr: 0 kr

Företagslån (bäst i test)


30 000 000 kr
Per företag
1 mån – 5 år
Information
Ränta: Per företag
Löptid: 1 mån – 5 år
Uppläggningsavgift:
Krav
Ålder:
Inkomstkrav:
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Krea är en flexibel partner för at hitta finansiering åt företag. De jämför upp till 30 banker och långivare, och erbjuder tjänster som factoring och lån (kapital och fastighet).

Besök webbplats →


0 – 10 000 00 kr
0,67 – 1%
1 – 60 mån
2%
Information
Ränta: 0,67 – 1%
Löptid: 1 – 60 mån
Uppläggningsavgift: 2%
Krav
Ålder:
Inkomstkrav:
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Corpia är en bank som förmedlar lån till företag. Det är ett modernt företag och låneförmedlare som har en lång erfarenhet och att hjälpa småföretag att växa. Läs vår recension nedan och se även de senaste omdömena om vad andra tycker.

Besök webbplats →


5.000 – 600.000 kr
2.95 – 29.00 %
1 – 20 år
0 kr
Information
Ränta: 2.95 – 29.00 %
Löptid: 1 – 20 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 120.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Enklare samlar och jämför lånegivare så att du får ett enkelt erbjudande med endast en kreditupplysning. Ansökan tar ungefär en minut och kundservicen är öppen varje dag mellan 09 och 21.

Besök webbplats →


20 000 – 10 000 000 kr
Per företag
1 – 60 mån
Information
Ränta: Per företag
Löptid: 1 – 60 mån
Uppläggningsavgift:
Krav
Ålder:
Inkomstkrav:
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Kompar är en snabbt växande partner för företagslån. De erbjuder jämförelse mellan över 20 olika långivare och du kan låna upp till 10 miljoner kronor till ditt företag. Till skillnad från andra har Kompar fokuserat mycket på höga reviews i Google Rating.

Besök webbplats →


30 000 000 kr
Per företag
1 mån – 5 år
Information
Ränta: Per företag
Löptid: 1 mån – 5 år
Uppläggningsavgift:
Krav
Ålder:
Inkomstkrav:
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Fakturino (del av Krea) är en lånejämförelse som hjälper dig jämföra 20+ banker för factoring och företagslån. De har gott omdöme och har en historia av att hjälpa företag både snabbt och enkelt.

Besök webbplats →


10 000 000 kr
Per företag
1 mån – 5 år
Information
Ränta: Per företag
Löptid: 1 mån – 5 år
Uppläggningsavgift:
Krav
Ålder:
Inkomstkrav:
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Creddo erbjuder företagsfinansiering upp till 10 miljoner kronor. De sätter samman flera olika långivare till en och samma (enkla) ansökan. Allt du behöver göra är att fylla i uppgifterna och få flera bra förslag.

Besök webbplats →

jämför företagslån illustration

Ränta

Att jämföra olika lån med olika räntesatser är det viktigaste steget. Vilket lån är du ute efter och vilken effektiv ränta kan du få? Avgifterna kan vara fördelaktiga hos den första långivaren du jämför hos men kanske är räntesatsen viktigare för just ditt företag? Hos oss på Pynta så kan du jämföra en stor mängd olika långivare för att bilda din egen uppfattning om vad som kan vara ett bra lån för just ditt företag.

Läs mer om ränta på företagslån här.

Rätt lån för ditt företag

För att hitta rätt lån till just ditt företag så behöver man jämföra och gå igenom olika parametrar. Är ni en nystartad firma med en affärsidé som kommer att explodera på marknaden? Är ni ett etablerat familjeföretag som har trogna kunder som behöver byta ut era maskiner för att bibehålla den goda produktiviteten? I ett sådant läge kan ett lån med låg ränta och lång återbetalningstid vara ett alternativ eftersom att denna stora investering kommer att ge avkastning på längre sikt.

Det finns många olika metoder beroende på vilket slags företag ni har och vilken slags framtidsplan ni har. Man behöver här fråga sig om det är rätt läge för din verksamhet att ta ett lån.

Frågor och svar om Företagslån

Hur mycket kan jag låna till mitt företag?

Du kan låna allt mellan 10 000 kr upp till 5 miljoner kronor. Vad som avgör hur mycket ditt företag kan låna är hur mycket din verksamhet omsätter.

Vad kan man använda ett företagslån till?

Det kan vara allt från att köpa in nya maskiner, utrustning eller för att anställa personal.

Vad finns det för krav på företagslån?

Det vanligaste kravet som finns är ett omsättningskrav. Vanligtvis ligger detta på 50.000kr per månad eller 600.000kr per år. Du ska ofta även ha haft igång din verksamhet i minst 6 månader samt din försäljning. Det finns olika krav hos olika långivare.

Kan man ansöka om företagslån till nytt företag?

Nya företag kan ansöka om företagslån. Oftast så godkänns lägre lånebelopp än till en redan existerande verksamhet men det finns även bolag som erbjuder företagslån utan uc.

Kan man låna trots att företaget har fått en betalningsanmärkning?

Det är möjligt, det blir dock svårare. Med ett aktivt skuldsaldo hos kronofogden är det i princip omöjligt att få igenom ett företagslån.

Hur snabbt betalas ett företagslån ut?

Om du accepterar erbjudandet som skickas ut så brukar nästa steg vara att du erhåller en offert. Man kan oftast digitalt signera denna offert och sedan får du pengarna vanligtvis inom 24 timmar.

Olika typer av lån till företag

Innan du bestämmer dig är det smart att jämföra lån till företag. Dels ränta och kostnader som kan komma när man väl lägger upp och ska betala av lånet men även vilka olika typer av företagslån som finns.

Factoring: Låna med säkerhet

Ett av de populära sätten idag att få in pengar till sitt företag är att använda sig av factoring. Detta innebär att man kan belåna fakturor. Du kan här med ditt företag ta hjälp av långivare för att få den större delen av dina fakturor betalade på väldigt kort tid. Det är en finansieringslösning som används i stor utsträckning idag i näringslivet. Man kan här öka företagets likviditet och skydda sig mot risker med krediter. Det finns olika typer av factoring och det kan vara en bra idé att läsa på noggrant kring vilka fördelar och nackdelar det har innan du bestämmer dig om det är rätt väg att gå för ditt företag.

Start-up lån: företagslån till nytt företag

Start-up lån är företagslån som riktar sig mot företag som precis har startat. Det finns därmed inga bokslut som kan visa din omsättning eller liknande. Här tar långivaren endast beslut utifrån din affärsplan och din strategi på hur företaget ska kunna komma att växa i framtiden. Det är alltid svårare att få ett lån som ett nytt företag men det är absolut inte omöjligt. Det gäller att ha en noggrant detaljerad och välplanerad affärsplan när man går till en långivare och ansöker om ett lån.

Vad krävs för att få ett företagslån?

Kraven för att få ett företagslån varierar mellan de olika bankerna och finansieringsbolagen. Förberedelserna är avgörande för hur snabbt processen går och det kan vara viktigt att tänka en extra vända kring nederstående.

Affärsplan

Affärsplanen ska vara noggran, detaljrik och realistisk. Om du vill bli tagen seriöst så behöver man visa långivaren hur lånet kan användas för att planen ska gå i lås, hur växer ert företag och ger avkastning. Öka dina chanser till att låna pengar idag. Orealistiska drömmar som saknar grund kan vara svårt att få till ett lån.

Säkerhet

Kan ni erbjuda långivaren en hög säkerhet? Hur ser varulager och maskiner ut samt kundfodringar? Har du en enskild firma så kan man behöva gå i personlig borgen, det är en säkerhet som kan fungera fint och man har en en bra privatekonomi.

Oavsett om det är personlig borgen eller en tillgång som säkerhet kommer det att behövas. Om er bästa plan är att erlägga en tillgång som säkerhet kan ni läsa mer på vår sida om företagslån utan borgen eller företagslån utan säkerhet.

Revisor

Får ni hjälp av en revisor idag? Långivaren kan se på detta med ro och det kan öka era chanser till att få ett lån, en god revisor ger trovärdighet till ert företag

Uppgifter om ägare

Det är alltid skillnad att ansöka om lån baserat på om företaget är ett aktiebolag eller handelsbolag, eller enskild firma. Som ägare till en enskild firma ses ofta ägaren som att ”vara företaget” vilket då kollas över på din privata ekonomi.

Vad krävs för att teckna ett lån för företag?

För att få teckna ett företagslån idag så krävs alltid att en F-skattesedel ska finnas. Företaget ska vara svenskt och det ska vara registrerar hos bolagsverket. Det finns olika variationer hos olika långivare, en del långivare betalar inte ut lån till exempelvis enbart aktiebolag.

Det bukar oftast finnas krav från långivarna att företaget ska ha varit verksamt i minst 6 månader eller 12 månader. Omsättningen måste dessutom vara på en viss nivå för att få ansöka om ett visst belopp. Dessutom ska det finnas ett företagskonto registrerat, detta får man se som ett generellt krav.

Vanligtvis kontrolleras all denna information i och även företagets finanser genom en kreditupplysning. Vanligaste metoden är via UC men det finns alternativ. Du kan läsa mer om företagslån utan UC om det är aktuellt. Annars täcker UC den vanliga kontrollen som en bank kan kräva.

Jämför företagslån

På många sätt är det klokt att jämföra företagslån innan man tecknar ett. Generellt när det kommer till kostnader och avtal när det gäller företag är kraven ofta striktare och mindre flexibla att ta sig ur. En privatperson har ofta mycket skydd från myndigheter och lagstadgade säkerheter – och inte alltid företag.

Att då välja jämföra företagslån med avseende på en rad olika aspekter är inte bara smart utan även nödvändigt. Ta gärna en titt på följande:

Ränta

Räntan på ditt företagslån är avgörande för hur mycket du kommer behöva betala varje månad eller kvartal. Om ditt företagslån ska motsvara en investering kommer räntan vara direkt avgörande hur snabbt du får avkastning på samma investering.

Uppläggningsavgift

För privat personer och när det kommer till privatlån är uppläggningsavgiften ofta en mindre summa som inte berör låntagaren. För företag och företagslån kan uppläggningsavgiften vara mycket stor och motsvara en del i procent av lånebeloppet.