Privatlån

Att låna mellan 5000 och 600 000 kr klassas i de allra vanligaste fallen som ett privatlån. Hos oss på Pynta.se kan du enkelt jämföra och hitta bästa privatlånet genom att jämföra kreditgivare. Vi kommer även utförligt berätta allt som du kan tänkas behöva veta om privatlån.

Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr
Antal privatlån: 10 st
Räntespann: 2.95 – 20 %
Löptid: 1 – 20 år

Alla privatlån 2022


5.000 – 100.000 kr
2.95 – 8.95 %
2 – 15 år
395 kr
Information
Ränta: 2.95 – 8.95 %
Löptid: 2 – 15 år
Uppläggningsavgift: 395 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 250.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Spar & Lån Bank är en mycket modern digital bank som erbjuder lån, kreditkort och sparkonton till privatpersoner. Fokuset ligger på snabb kundservice, enkelhet och en hel del personlighet.

Besök webbplats →

Information
Ränta:
Löptid:
Uppläggningsavgift:
Krav
Ålder:
Inkomstkrav:
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Northmill Bank är en långivare som erbjuder klassiska bankkonton, sparkonto och kontokrediter. De är ett modernt alternativ till de klassiska bankerna med en schysst och snygg app. Läs gärna hela vår recension och hitta omdöme vad andra tycker om Northmill Bank.

Besök webbplats →

privatlån

Vad är privatlån?

Privatlån är ett lån från en kreditgivare utan någon säkerhet. Vanligt spann är mellan 5000 – 600 000 kr och amorteringsperioden är upp till 15 år. Många tar ett privatlån för renovering, resor eller andra större kostnader som den vanliga budgeten inte klarar av.

Konsumtionslån (alla lån som inte är till bostad) som privatlån faller under ökar i Sverige. Mellan åren 2010 och 2020 ökade den genomsnittliga belåningen från ungefär 150 000 kr till 250 000 kr. Se korrekta data i bild 1.1.

statistik konsumtionslån privatlån 2010 till 2020
Bild 1.1 – Antalet miljoner i konsumtionslån Sverige 2010 – 2020.

Jämför privatlån

De senaste åren har det blivit allt mer populärt att jämföra privatlån via låneförmedlare. Fördelarna är flera och du sätter bankerna emot varandra för att pressa ner de bästa räntan, avgifterna och allmänna villkoren. Om du inte är intresserad av att använda en förmedlare går det också bra göra flera olika ansökningar. Nackdelen är tyvärr att du får flera kreditupplysningar vilket kan påverka din förmåga och möjlighet att få lån i framtiden.

Att jämföra privatlån aningen via en låneförmedlare eller själv är mycket enkelt och processen från att du bestämt dig till att pengar är på kontor går snabbt.

Jämför privatlån (steg-för-steg):

  1. Gör en ansökan
  2. Få svar (samma dag)
  3. Signera och godkänn privatlånet
  4. Pengarna betalas ut

Villkor privatlån

Villkor för privatlån varierar mellan de olika kreditgivarna men i grund och botten är upplägget sig väldigt likt. Läs igenom grundpelarna nedan för att få en förståelse hur ett privatlån ofta är utformat.

Utan säkerhet

Till skillnad från t.ex. ett bolån eller företagslån krävs det ingen säkerhet vid ett privatlån. Med säkerhet menas en fastighet eller andra tillgånger som banken kan ta i beslag om det skulle vara så att du inte klarar av att betala.

Lång återbetalning

Den genomsnittliga återbetalningstiden är drygt 10 år men enligt de flesta villkoren kan tiden variera mellan 1 – 20 år. Lång återbetalning ger en lägre amortering och en lägre total kostnad per månad för ditt lån.

Stora belopp

Vanliga spannet är mellan 5000 till 600 000 kr. Om du önskar låna lägre belopp är det ofta bättre och vanligare med kreditkort eller snabblån. Spannet för mindre belopp är ofta mellan 1000 och 10 000 kr.

Lånebelopp

Ett privatlån har ett lägsta belopp på 5000 kr och högsta på 600 000 kr. Hur mycket du får låna varierar beroende på din kreditvärdighet och vilka uppgifter du presenterar i samband med din ansökan. Kostanden för ditt lån avgörs av en rad olika avgifter som ränta, uppläggning- och administrationsavgift. Du kan läsa mer om kostnader och hur du kommer undan billigare på vår sida om billiga lån.

Amortering

Återbetalningen av ditt privatlån kallas för amortering. Det är inte speciellt komplicerat utan varje månad får du ett inbetalningskort där din ränta plus återbetalning specificeras. Amortering kan förekomma i två olika former, som rak amortering eller annuitetslån. Rak amortering innebär att du amorterar lika mycket varje månad och din erhållna ränta med tiden minskar. Ett annuitetslån fungerar så att du betalar samma totala belopp varje månad men fördelningen mellan ränta och amortering justeras med tiden.

Bästa privatlån 2022

Att hitta det bästa privatlånet är inte helt okomplicerat – enligt undersökningar finns det över 50 kredit- och lånegivare i Sverige som erbjuder privatlån mellan 10 000 upp till 600 000 kr. Att hitta det bästa i djungeln av alternativ kan krävas en hel del undersökning och även då är det inte heller säkert man fått de bästa.

En vanlig diskussion på middagar runt om i Sverige är vilken ränta och amortering man har på sina privatlån. Detta är två givna faktorer som såklart direkt påverkar hur bra respektive dåligt ditt lån är.

För att kunna komma med ett konkret förslag på hur du hittar det bästa privatlånet 2022 har vi ett tydligt och enkelt råd – använda en låneförmedlare. De har verkligen revolutionerat marknaden och skapat en enorm transparens mellan de olika aktörerna. Genom endast en kreditupplysning får du flera förslag på privatlån utefter din situation.

Du kan då enkelt se avgifter, räntor och krav på hur snabbt du behöver betala tillbaka. Utifrån den informationen kan du enkelt välja det bästa privatlånet, för dig.

Vanliga frågor

Hur mycket kan man låna med privatlån?

Ett privatlån går att ansöka om upp till 600 000 kr. Hur mycket du kan bli beviljad avgörs av din kreditvärdighet.

Vad är räntan?

Räntan på ett privatlån varierar mellan olika kreditgivare.

Hur hittar jag bästa privatlånet?

Det finns flera bra sätt att hitta privatlån som är bäst i test. För det första kan du kolla på de olika egenskapar ett bra lån ska ha och välja något som passar in. Andra är att använda en förmedlar som presenterar flera olika alternativ baserat på dina uppgifter.