Båtlån

Att låna till båt kan du göra med eller utan säkerhet där din båt kommer att användas som tillgång, det fungerar ganska likt ett billån. Du kan ofta dessutom kombinera dessa lån genom att låna en viss del med säkerhet och resterande del finansierar du själv, den så kallade kontantinsatsen. Vilket lån just du ska välja beror helt och hållet på din ekonomiska situation och vilken slags båt du planerar att köpa. Det finns väldigt många olika långivare på marknaden och det kan kännas lite svårt att veta hur du ska gå till väga när du ska ta ett lån till en båt. Vi på Pynta.se hjälper dig att gå igenom de viktigaste sakerna att veta om och tänka på inför ditt köp och att låna pengar till båt.

Låna till båt


5.000 – 600.000 kr
2.95 – 29.00 %
1 – 20 år
0 kr
Information
Ränta: 2.95 – 29.00 %
Löptid: 1 – 20 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 120.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Enklare samlar och jämför lånegivare så att du får ett enkelt erbjudande med endast en kreditupplysning. Ansökan tar ungefär en minut och kundservicen är öppen varje dag mellan 09 och 21.

Besök webbplats →


5.000 – 600.000 kr
2.95 – 25.95 %
1 – 20 år
0 kr
Information
Ränta: 2.95 – 25.95 %
Löptid: 1 – 20 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 100.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Advisa är en av Sveriges största låneförmedlare – hos dem kan du enkelt jämföra alla lånegivare genom endast en ansökan. Du kommer att få konkreta låneförslag. Ingen ansökan är bindande.

Besök webbplats →


10 000 – 600 000 kr
2,95 – 29,95%
1 – 15 år
0 kr
Information
Ränta: 2,95 – 29,95%
Löptid: 1 – 15 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 100.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Lendo är en av Sveriges största låneförmedlare och har säkert inte gått någon obemärkt förbi de senaste åren. Man har funnits sedan 2007 och är idag en trogen och flitig tjänst. Men hur bra är Lendo egentligen? Läs vår recension och omdöme.

Besök webbplats →

låna till båt

Jämför båtlån 2024

En av de viktigaste aspekterna är att jämföra olika långivare när du ska ansöka om ett lån. Börja med att titta på vilken slags båt du vill köpa och i vilken prisklass denna båt ligger i. Budgetera och gå igenom din ekonomiska situation och säkerställ att budgeten håller. När du har utfört dessa steg är nästa del i processen att hitta en långivare som erbjuder en bra ränta med schyssta villkor. Gå igenom vår lista för att vara säker på att du endast jämför bra långivare som statistiskt sett erbjuder bra lån till bra villkor.

Viktiga om lån till båt

Först och främst bör du fundera ut exakt hur du ska finansiera ditt kommande båtköp. Har du sparade pengar? Kan du betala av hela båten med sparade pengar eller kanske en del? Behöver du ta ett lån som betalar hela båtens kostnad?

Bestäm vilken sorts båt du vill ha, hur ska du använda båten? Kommer du söka efter en begagnad båt eller vill du köpa en helt ny båt? Det man ofta hör från båtägare är att man inte ska vara för snabb med att köpa båt samt att man inte ska köpa en för liten båt. I många fall brukar man snabbt vilja ha en större båt. Kom ihåg att dessutom kolla efter båtplats, finns det plats vid någon brygga där du kan ha din båt under båtsäsongen och vart ska du ha båten under vinterhalvåret?

Köpa en båt kontant

Att finansiera din båt kontant genom en tidigare såld båt eller genom att du har sparat pengar kan vara ett väldigt smart alternativ eftersom du då inte behöver ta ett lån som ligger i din budget varje månad. Detta beror såklart på din ekonomiska situation. Du kanske har pengar liggandes för att finansiera hela båtköpet men ändå vill ta ett lån där du betalar lite mindre varje månad? Valet är helt och hållet ditt och det är alltid den individuellas beslut att avgöra hur sin ekonomiska situation klarar av ett lån.

Båtlån med säkerhet

När du tar ett båtlån med säkerhet så innebär det att du lämnar båten som pantsättning mot långivaren. Långivaren har möjligheten sedan att ta tillbaka båten och sälja den ifall du har problem med att betala av lånet på båten. När långivaren har denna säkerhet så kan de i sin tur erbjuda dig en lägre ränta vilket såklart är positivt. Båtlån med säkerhet är en typ av lån som oftast ges av större banker och det krävs ofta att du har en ganska hyffsad kreditvärdighet för att kunna ta ett sådant lån. Betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos kronofogden är sådant som gör att du aldrig kommer kunna ta ett båtlån med säkerhet. Du behöver dessutom ofta finansera ca 20% av båtköpet med en kontantinsats som inte ingår i båtlånet.

Båtlån utan säkerhet

Ett båtlån utan säkerhet är klassiskt lån. Ett sådant kallas ofta för privatlån är vanligt att ansöka om när man inte har möjlighet att ta ett båtlån med säkerhet. Om du exempelvis har betalningsanmärkningar som gör att du inte kan ansöka om ett båtlån så kan ett sådant lån vara din möjlighet till att köpa en båt.

Det du får räkna med här är att du kommer att bli erbjuden en högre ränta eftersom långivaren inte har någon båt som pantsättning som de kan sälja om du får problem med att betala tillbaka lånet. Det viktigaste du som privatperson kan göra innan du tar ett lån privat för är att jämföra de olika som finns. Kolla genom vår lista och kom ihåg att en ansökning inte är bindande, det är en bra sak att jämföra olika erbjudanden för att försöka få fram den lägsta räntan.

När du tecknar ett båtlån

När du har ordnat båtlånet och ditt båtköp närmar sig så är det dags att fundera över de praktiska delarna kring båtköpet. Kom ihåg att:

  • Se till att ha ordnat en båtplats som du kan förvara båten på, både på sommaren och vinterhalvåret
  • Se till att ha budgeterat och planerat för din återbetalning av lånet, var smart och sätt lånets återbetalning på autogiro. På detta sätt slipper du ytterligare avgifter som exempelvis aviavgifter
  • Det kan vara bra att anlita en besiktningsman för att säkerställa att båten är i gott skick
  • Om du köper en begagnad båt så är det superviktigt att ni upprättar ett skriftligt avtal
  • Gör alltid en säkerhetskontroll och säkerställ att båten inte är stulen genom att gå på larmtjänstens hemsida