Låna pengar snabbt

Ibland uppstår situationer som gör att man snabbt behöver låna pengar. Oavsett orsaken till detta finns det alternativ att välja mellan, men det är viktigt att du känner till ett par saker först. Det finns snabblån att föredra och snabblån att kanske undvika. Det beror helt på dina förutsättningar och din möjlighet att betala tillbaka. Om du vet med dig att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna och att behovet av lån är högst tillfälligt så kan du välja ett snabbt lån även om räntan är hög. Vi rekommenderar dock att titta på andra alternativ först.

SMS-lån (en klassisk metod för att låna pengar snabbt)

Om situationen är akut och om du vill låna mellan 500-30 000:- snabbt så kan du ansöka om sms-lån. Då får du i de flesta fall pengarna på kontot inom 15 minuter från det att du har ansökt. Kom bara ihåg att kolla upp räntan – den är mycket högre än hos andra långivare där det tar någon eller några arbetsdagar innan pengarna kommer. Du ska bara välja sms-lån om du behöver pengarna väldigt snabbt och är säker på att du har råd att betala tillbaka.

Låna snabbt med låg ränta

För att bli beviljad ett snabbt lån med låg ränta så måste din kreditvärdighet vara stark. Det finns långivare som har lägre avgifter än andra men då är det alltså viktigt att du inte har en historia av för mycket misskötsel. Då är risken stor att du blir nekad.

Låna snabbt trots betalningsanmärkningar

Det går att bli beviljad ett lån snabbt även om du har betalningsanmärkningar i bagaget. Däremot är kreditrisken högre för den som har anmärkningar, vilket medför att lånet sammantaget kommer att kosta dig mer än om du inte hade haft några.

Låna snabbt utan fast inkomst

Du kan låna pengar snabbt utan krav på fast inkomst, däremot finns det alltid krav på någon form av regelbunden inkomst. Det kan till exempel handla om bevis på timanställning, A-kassa, sjukersättning, bidrag eller pension. Detta är för att långivaren ska vara trygg med att du på något sätt kommer att kunna betala tillbaka lånet.

Hur snabbt kan man låna pengar?

Som snabbast kan du få pengarna på ditt konto inom 5 minuter, det beror på vad du väljer för alternativ. Långivaren behöver tid på sig att svara på ansökan, så beroende på vilken dag och tid på dygnet som du ansöker så kan det ta olika lång tid.

Direkt utbetalning

Banköverföringar mellan två konton från samma bank sker med omedelbar verkan, även när det gäller utbetalningar av lån. Om överföringen istället sker mellan två konton på olika banker så dröjer det mellan 1-2 bankdagar innan pengarna når ditt bankkonto. Vill du då ha pengarna så fort som möjligt så ska du välja en långivare som kan erbjuda lån med direktutbetalning, till kontot på den bank som just du har.

Utan direkt utbetalning

Det kan vara snabbt nog att få pengarna inom något dygn eller två. Så om du inte känner att du måste ha dem inom den närmsta timmen så finns det andra alternativ, nämligen att du hittar en långivare men där överföringen sker mellan två olika banker. Då kan det vara bra att känna till bryttiderna för överföringar. När en överföring sker mellan konton på olika banker så kommer pengarna inom bryttiden. Dessa ser ofta ut som följer:

  • Om pengarna överförs innan kl 13 en bankdag får du dem samma dag
  • Om pengarna överförs efter kl 13 en bankdag får du dem nästa bankdag
  • Om pengarna överförs på en helgdag får du dem nästa bankdag

Detta innebär kort och gott att om du är snabb med din ansökan och genomför den på förmiddagen så kan långivaren hinna bevilja och betala ut lånet innan kl 13.

Vem kan låna pengar snabbt?

Det finns ett antal krav som måste uppfyllas för att snabbt kunna bli beviljad ett lån. Notera dock att det inte är likställt med att bli beviljad ett lån – du ska därför inte se det som en garanti. Kraven kan skilja sig åt mellan de olika långivarna, däremot finns det ett par standardkrav som måste uppfyllas för att exempelvis kunna ta ett SMS-lån med snabb utbetalning:

  • Du ska ha ett svenskt personnummer
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige
  • Du är minst 18 år gammal
  • Du har inte mer än 10 betalningsanmärkningar
  • Du har en årsinkomst på minst 24000:- innan skatt
  • Du har Bank-ID, ett mobilnummer och en e-postadress

När ska man – och när ska man inte – låna snabbt?

Viktigt att komma ihåg är att ett lån alltid innebär en dyrare återbetalning. All ränta och alla låneavgifter adderas till det totala priset du måste betala efter att du har blivit beviljad ett lån. Ett snabbt lån ska aldrig ses som ett sätt att ersätta en stadig, regelbunden inkomst. Det kan vara otroligt gynnsamt att ta ett lån snabbt när man vet att man kan betala tillbaka det, men det kan också innebära raka motsatsen. Det är väldigt bra att möjligheten finns, men den ska övervägas noga.

Vissa oförutsedda händelser kan ses som mer lämpliga skäl än andra att ta ett snabblån. Om något oväntat händer som du inte har pengar till så är det mer passande att utnyttja möjligheten till ett snabbt utbetalat lån. Det kan exempelvis handla om att bilen går sönder eller att du befinner dig utomlands och måste betala mycket för läkarkostnader. Många svenskar har inte möjligheten att skaka fram flera tusen i en oväntat uppkommen situation – därför är det inte ovanligt att det lånas pengar till sådana tillfällen.

När det kommer till onödig konsumtion – det vill säga sådant som egentligen inte måste köpas – bör man avstå att låna pengar. Även om begäret kan vara stort att låna pengar till något man verkligen vill ha bara för att man vill ha det, eller i nöjessyfte, så ska man undvika att låna snabbt. Risken är nämligen att man fortsätter att tänka att det är ett enkelt sätt att få pengar på och att man då fortsätter att låna pengar till ytterligare saker eller upplevelser.

Minimera kostnaden av att låna snabbt

Eftersom det kostar en hel del i längden att låna pengar snabbt så finns det några saker du kan göra för att minimera kostnaden.

Betala tillbaka så fort som möjligt

Det första är att du betalar tillbaka lånet snabbt – ju snabbare, desto billigare. Om återbetalningstiden är lång så betalar du också mer ränta och den lånekostnaden fortsätter då att stiga. Du kan alltid betala tillbaka en lån innan den överenskomna tiden har löpt ut, vilket är bra för dig som vet att lånet är tillfälligt och att du snart är på banan igen med en inkomst som väntar. Snabba lån har nästan alltid rörlig ränta, så det kommer inte att utgå någon ränteskillnadsersättning för att du betalar tillbaka i förtid.

Nyttja lånets ångerrätt

14 dagars ångerrätt gäller alltid när du ansöker om en lån online. Genom att nyttja denna har du 30 dagar på dig att betala tillbaka pengarna. Totalt blir det då 30+14=44 dagar att betala tillbaka pengarna på. Vid användning av ångerrätten får du också rätt att få tillbaka alla avgifter bortsett från räntekostnaden på lånet. Då kan du undvika uppläggningsavgifter och eventuella avi-avgifter.