Lån med låg kreditvärdighet

Det är inte omöjligt att låna pengar med låg kreditvärdighet. Faktum är att ett flertal långivare idag riktar in sig på de som har svårt att bli beviljade lån, eftersom de anser att man bör få en chans. Även om du har en låg inkomst, tidigare skulder eller annat som bidrar till låg kreditvärdighet så finns det alternativ. Du kan till exempel ansöka om ett snabblån, eller samlingslån, vilket vanligtvis inte fordrar någon kreditupplysning/UC. En sådan är för många ett hinder för att ansöka, så det kan vara skönt att veta att inte alla kräver det.

lån med låg kreditvärdighet illustration

Vad innebär låg kreditvärdighet?

Din historia av att kunna betala av lån och krediter utgör din kreditvärdighet. Även om du inte har en massa skulder så kan du ha tillräckligt liten inkomst för att anses ha en instabil ekonomi, vilket inte är säkert för långivaren. Med kreditvärdigheten kan långivaren göra en bedömning baserad på din förmåga att betala tillbaka pengarna i tid. De använder sig av en kreditscore för att enklare kunna beräkna vilken kreditrisk du utgör för dem. Kreditrisken blir lägre ju högre kreditvärdighet du har, och tvärtom. Även om du skulle bli beviljad ett lån när du har blivit bedömd att ha en låg kreditvärdighet, så kan du tvingas betala högre räntor på grund av detta. I värsta fall kan du helt och hållet bli nekad lån.

Exempel lån trots låg kreditvärdighet

En lista med 10 långivare som har en större chans godkänna din ansökan trots låg kreditvärdighet.

  • Northmill Bank
  • Lumify
  • Ferratum
  • Brixo
  • Sambla
  • Enklare

Lån vid låg kreditvärdighet

Du har alltså inte samma chans att beviljas ett lån som en som har hög kreditvärdighet har. Du löper stor risk att bli nekad, och om du har gått igenom en kreditupplysning i samband med lån som du har blivit nekad till tidigare, så kommer denna också utgöra ett hinder för dig i framtiden. Ju fler kontroller du inte har klarat dig igenom, desto svårare att ansöka om nya lån.

Tänk på följande innan nästa ansökan:

  • Välj noga, en nekad ansökan kan minska chansen
  • Se över om du kan förbättra din kreditvärdighet enkelt

Är det möjligt helt utan kreditvärdighet?

Om du trots allt befinner dig i en situation där du verkligen behöver låna pengar så är ett av de bästa alternativen att ansöka om lån utan UC . Vid en sådan ansökan kommer din förfrågan inte att hamna i något UC-register, vilket är väldigt positivt för många. Det finns dock en nackdel med detta och det är att den effektiva räntan är väldigt hög. Den sätts inte individuellt, utan är densamma för alla låntagare. Dessutom uppgår inte lönesummorna till jättehöga belopp, utan maxbeloppet brukar ligga runt 45 000:-.

Öka dina lånechanser

Ett mindre snabblån, som ju inte möjliggör skyhöga belopp om det är vad du är ute efter, så kan det vara bättre att ansöka om ett samlingslån. Chansen att bli beviljad ett sådant kan öka om du vänder dig direkt till en låneförmedlare snarare än ett enskilt låneinstitut. Låneförmedlaren förmedlar dig som låntagare med andra långivare – de står alltså inte själva för några direkta låneerbjudanden.

En fördel med en förmedlare är att väldigt många banker och långivare är anslutna till dem, och alla vill att just du ska bli deras kund, vilket gör att du har goda chanser att hitta rätt. Det gör också att du själv har flera låneofferter att välja mellan. Med en låneförmedlare kommer endast en förfrågan att UC-registreras, men du behåller möjligheten att ges flera olika låneerbjudanden vilket är väldigt positivt. Din låga kreditvärdighet kommer därmed inte att spela så stor roll i det här fallet.

Förbättra kreditvärdigheten

Dina chanser att bli beviljad lån med låg ränta i framtiden kommer att öka om du aktivt arbetar med att förbättra din låga kreditvärdighet. Du kan bland annat ha en medsökande på ditt lån om du är i akut behov av pengar och inte har tid att vänta på en förbättring av din kreditvärdighet. Ytterligare en person i ansökan, som dessutom har bättre ekonomiska förutsättningar än du, kommer markant att öka dina chanser att beviljas ett lån. Även räntan kan bli lägre än om du ensam skulle stå på lånet.

Om situationen inte är alltför akut så kan du förbättra din låga kreditvärdighet genom att ligga lågt ett tag. Avvakta lite och dra inte på dig fler och fler förfrågningar från UC, eftersom de sätter dig i sämre dager. Tänk också på att dina betalningsanmärkningar inte längre syns efter 3 år, vilket är tiden de är registrerade på. När de åren har gått så kommer dina chanser att bli beviljad ett lån öka ytterligare. Här gäller det naturligtvis att du inte samlar på dig nya betalningsanmärkningar under tiden du väntar.

Sist men inte minst är det självklart bästa sättet att betala tillbaka pengarna som du är skyldig. I kombination med en ökad inkomst kommer du förhoppningsvis kunna bli av med dina skulder förr eller senare. På så vis går du från låg kreditvärdighet till hög.