Billån

Funderar du på att införskaffa dig ett nytt fordon? Idag är det väldigt vanligt att man tar ett billån när man har tänkt köpa en ny bil. Det finns väldigt många olika långivare på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.

Hos oss på Pynta.se kan du jämföra olika långivare som vi har listat som följer våra krav för att klassas som en bra långivare. Det bästa du som privatperson kan göra när du ska ta ett billån är att jämföra olika lån, när du jämför olika lån så kommer du märka att det är stor skillnad på vilken ränta man kan få hos olika långivare.

Att bara ta det första lånet man blir erbjuden kan vara väldigt osmart. Kolla därför vår lista med bästa billån 2024 nedan!

Antal billån: 17+
Bästa billån: Rocker
Upp till: 600 000 kr
Utan handpenning: 0 st

Låna pengar till bilköp


5000 – 20 000 kr
0 – 16,6%
Flexibel
0 kr
Information
Ränta: 0 – 16,6%
Löptid: Flexibel
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder:
Inkomstkrav:
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Rocker är en neo-bank som utmanare de traditionella aktörerna i Sverige. De erbjuder ett brett spektra av produkter – allt från enklare debetkort till lån. I denna recension kommer vi ge dig en bra överblick av samtliga funktioner och tjänster de erbjuder. Samt hur du kommer igång!

Besök webbplats →


5.000 – 600.000 kr
2.95 – 29.00 %
1 – 20 år
0 kr
Information
Ränta: 2.95 – 29.00 %
Löptid: 1 – 20 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 120.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Enklare samlar och jämför lånegivare så att du får ett enkelt erbjudande med endast en kreditupplysning. Ansökan tar ungefär en minut och kundservicen är öppen varje dag mellan 09 och 21.

Besök webbplats →


5.000 – 600.000 kr
2.95 – 25.95 %
1 – 20 år
0 kr
Information
Ränta: 2.95 – 25.95 %
Löptid: 1 – 20 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 100.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Advisa är en av Sveriges största låneförmedlare – hos dem kan du enkelt jämföra alla lånegivare genom endast en ansökan. Du kommer att få konkreta låneförslag. Ingen ansökan är bindande.

Besök webbplats →


10 000 – 600 000 kr
2,95 – 29,95%
1 – 15 år
0 kr
Information
Ränta: 2,95 – 29,95%
Löptid: 1 – 15 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 100.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Lendo är en av Sveriges största låneförmedlare och har säkert inte gått någon obemärkt förbi de senaste åren. Man har funnits sedan 2007 och är idag en trogen och flitig tjänst. Men hur bra är Lendo egentligen? Läs vår recension och omdöme.

Besök webbplats →

billån illustration

Vad räknas som ett billån?

Det finns ett par olika lånetyper på marknaden, billån är ett av de lån som man ofta räknar som ett lån med säkerhet. Man kan jämföra ett billån med ett bolån på många sätt. När du tar ett billån med säkerhet så har du ofta goda chanser att bli erbjuden ett lån eftersom banken minimerar riskerna i samband med att du sätter bilen som säkerhet för lånet. Vanliga summor för att få låna till en bil ligger mellan 10 000 kr upp till 1 000 000 kr.

Lån till köp av bil och handpenning

Vanligt när man ansöker om ett billån är att man lånar pengar till ungefär 80% av bilens totala värde, resterande belopp betalar man själv. Ett billån skiljer sig dock från ett bolån om man ser till återbetalningstiden som ofta är mycket kortare än ett bolån, eftersom bilens värde ofta sjunker väldigt fort så är det sällsynt att se en återbetalningstid på över 12 år. Ett billån kan du ta hos de flesta långivare och banker vilket innebär att det finns en hel del långivare att jämföra. När du söker om ett billån så måste du i regel kunna intyga bilens skick om du köper den privat.

Att tänka på innan du ansöker om ett billån

Det första steget är såklart att hitta en bil som du vill köpa, att ta reda på vilken bil som passar dig och vad som är optimalt för just dina förutsättningar. Gå igenom alla steg till varför du behöver bilen och vad du behöver den till. När du har kommit fram till vilken bil eller vilken typ av bil du vill köpa så går du vidare till processen att ansöka om ett billån

Jämför olika långivare

Kika igenom listan på de långivare som vi har sammanställt för att vara säker på att du ansöker om lån som erbjuder bra villkor och schyssta räntor, en ansökning är aldrig bindande. Det är här smart att jämföra olika erbjudanden mellan varandra och gå igenom långivarens villkor noggrant för att veta exakt vad som gäller med återbetalning av lånet om du accepterar erbjudandet. Det är inte alls ovanligt att räntenivån varierar med många procent hos olika långivare, det kan göra en väldigt stor skillnad att få ett lån med någon procent mindre ränta. I slutändan så är det viktiga att veta den effektiva räntan och hur mycket du egentligen kommer betala för att ta lånet. Jämför noga och gå igenom din budget och vilket lån som passar dig bäst för just din ekonomiska situation.

Villkor för billån

Om du tar ett lån och köper en bil men inte klarar av att betala tillbaka lånet så har långivaren möjligheten att ta tillbaka bilen som du har köpt och lösa den för att betala av din skuld. På så vis fungerar ett billån som en säkerhet för långivaren. Av just denna anledning så är långivaren alltid väldigt mån om att du ska upprätthålla bilens värde på alla sätt du kan, det ställs därför ofta krav på att du ska helförsäkra din bil för att säkerställa att du inte tappar hela värdet på bilen om du är med om en olycka exempelvis.

Fördelen med billånet är just att det tas med säkerhet eftersom det generellt sätt ger dig en lägre ränta än vad ett vanligt lån hade gjort.

Vanliga krav för att du ska få ta ett lån till en bil du vill köpa är att du är minst 18 år gammal. Du kommer att behöva ha en fast inkomst och du får i regel aldrig ha några betalningsanmärkningar eller ett skuldsaldo hos kronofogden. Om du planerar på att sedan sälja din inköpta bil så behöver du varsko långivaren om detta.

Skillnad på billån och vanligt lån

Nackdelen med att inte ta ett billån och istället ta ett vanligt lån är att du säkerligen kommer att få en högre ränta vilket kommer innebära att du i slutändan betalar mer pengar för din bil.

Om du hittar en bil som kostar mindre än det lånebelopp som du har fått utbetalt så kan det vara smart att betala in dessa pengar på lånet omgående istället för att slösa det på andra saker eftersom det i slutändan gör att ditt lån kommer att bli billigare.

Den distinkta skillnaden mellan ett billån och vanligt lån är att du lämnar bilen som säkerhet. Vilket också resulterar i en lägre risk och därmed ränta för banken.

Fördelar med billån respektive vanligt lån:

  • Bilen som säkerhet
  • Lägre ränta
  • Flexiblare lånevillkor

Olika typer av ränta på billån

När vi pratar om billån så är rörlig ränta den allra vanligaste formen av räntor. Du kan dock hitta olika långivare som erbjuder en fast ränta.

Den rörliga räntan – Detta innebär precis som det låter att räntan kan gå upp och ner, här följs räntan av räntemarknaden vilket innebär att den kan vara både hög och låg. Om man kollar bakåt i tiden så har räntan legat på en låg nivå, hur framtiden kommer att se ut är omöjligt att säga men man kan bilda sig en uppfattning genom att läsa på om rörliga räntor.

Fast ränta – En fast ränta är bra eftersom att du vet exakt vad din ränta kommer att ligga på under hela låneperioden. Du förhandlar här igenom en ränta som kommer att stå fast oberoende av hur räntemarknaden går upp och ner. Detta kan dock innebära att du får ett dyrare lån eftersom den rörliga marknaden kan hålla sig relativt låg.

Räntetak – Du kan även hos vissa långivare välja ett räntetak, detta är lite av en blandning på en fast ränta och en rörlig ränta. Ett räntetak följer den rörliga räntemarknaden men likt den bundna räntan så har den en viss fast punkt som den inte kan gå över. Man kan säga att en rörlig ränta håller sig mot marknadens låga ränta men säkerställer att den inte ökar kraftigt som en helt vanlig rörlig ränta skulle kunna göra.

Exempel på billån

Lånegivare som erbjuder billån.

  1. Rocker – Upp till 2 000 000 kr
  2. Swedbank – Upp till 800 000 kr
  3. Blipp – Upp till 1 500 000 kr

Bästa billån 2024

När det är hög tid för en ny bil är det förståeligt att man vill åt det bästa billånet. För att hitta bäst billån 2024 kan det vara klokt att använda en låneförmedlare. Fördelarna med det är att du endast gör en kreditupplysning och får förslag från flera olika håll. Inom loppet av några minuter kommer du att få ett konkret förslag från flera olika kreditbolag om hur och vad det kommer kosta dig att ta ett billån.

Om du aldrig tidigare tagit ett billån är sannolikheten att du får bäst billån föreslaget för dig direkt. För dig som tidigare tagit lån kan det vara smart att även försöka pruta lite på avgifterna och räntan. Bil är ett vanligt och tryggt lån som inte bör vara några som helst problem att diskutera rimligt kring.

Det bästa billånet enligt Expressen Bäst-i-test är Advisa (förmedlare) och Rocker (långivare). Enligt kriterierna:

  • Genomsnittlig ränta
  • Villkor i allmänhet
  • Ansökningsprocess
  • Andel som beviljas