Bolån utomlands

Att köpa bostad utomlands tenderar vara en enklare process än många tror. Barriärer, kulturer, språk och annat gör att det kan kännas jobbigt men de som faktiskt vågar säger ofta att det fungera bra. På denna sida kommer vi informera om en viktig del i det hela, bostadslån för att köpa bostad utomlands.

Låna till bostad utomlands

Att låna till bostad utomlands går generellt att göra på två olika sätt. Första är att gå till en lokal bank i landet du önskar köpa din bostad i. Det andra är att låna via din eller någon annan bank hemma i Sverige. Praktiskt kan det vara enkelt att ta lånet hemma men sannolikheten att bli godkänd är generellt större i det lokala landet.

Process för bolån utomlands i Sverige (generellt)

Det första du ska göra är att kontakta din eller önskad bank (t.ex. Nordea, Swedbank). Berätta om vad du planerar att göra och ge banken en noggrann beskrivning av dina planer.

Vidare ska du beställa en värdering av din planerade bostad utomlands. Den ska innehålla all tänkbar information som en godkänd värderingsfirma såklart kommer att ha med (t.ex. värdering, skick, datum, kontrollant).

När värderingen är på plats behöver du kontakta ett juridiskt ombud som kommer att hjälpa dig med att färdigställa papper och annat för att genomföra transaktionen. De innebär t.ex. köpeavtal, avräkning och andra dokument som banken i Sverige kommer att kräva för att genomföra och godkänna lånet.

Nästa steg är att erlägga handpenning och uppvisa detta för din bank i Sverige. Banken kommer då att godta lånet och betala ut resterande belopp. Precis som ett vanligt bolån kommer pengarna att debiteras från ditt svenska konto.

Köpa bostad utomlands

Att köpa bostad utomlands är idag inte speciellt ovanligt och flera svenskar väljer att göra det. Populära länder är Portugal, Spanien och Italien. Länderna skiljer sig något åt och det är inte helt enkelt att förstå exakt hur processen fungerar i respektive land.

Fördelarna med att ha en bostad utomlands har sin naturliga förklaring. Det är ett paradis och semesterplats som du kan nyttja när du vill och hur du vill. Bostäder utomlands har också en förmåga att öka i värde i och med att världen blir mer och mer global.

För att göra drömmen till verklighet börjar det ofta för många i hur man ska ha råd. Det är dyrt men priserna kan variera ganska rejält mellan de olika länderna samt vilken stad du är intresserad av.

Ränteavdrag bolån utomlands

Ränteavdrag är en rabatt från staten som gör att du får reducerad skatt för dig som har lån. Avdraget gäller alla typer av lån och inte uteslutande för bostad.

Det går bra att göra ränteavdrag för privatbostäder utomlands, även för lån som har tagits utomlands och inte endast i Sverige.

Svenska banker som erbjuder bostadslån utomlands

Om du inte vill använda en lokal bank i t.ex. Spanien för att köpa din bostad och istället vända dig till en svensk bank finns det ett par att välja på.

Precis som med alla lån skiljer sig villkoren åt mellan de olika bankerna men generellt är processen likadan.

Svenska banker som erbjuder bolån utomlands:

  • Swedbank
  • Nordea