Byggnadskreditiv

Byggnadskreditiv, även kallat byggnadslån, är ett lån som används för att bygga en ny bostad från grunden. Det som skiljer ett byggkreditiv från andra lån för bostader eller fastigheter är att det betalas ut när kostnaden uppstår. Det kan tex. vara för att betala tomten, grunden och slutligen själva huset.

Vi kommer på denna sida informera om allt du behöver veta om byggkreditiv och hur du går till väga för att ansöka. Samtliga kreditgivare på vår webbplats erbjuder denna lösning för att nybyggen.

Hur gör jag en ansökan?

Att ansöka om ett byggnadskreditiv är minst lika enkelt som att ansöka om ett vanligt lån. I grund och botten handlar det om att ha rätt information redo att presentera för banken. De kommer att bedöma ditt material och ta ett beslut baserat på hur mycket risk som de förväntar att ta.

Exempel på underlag som banken kan kräva är byggnadstid, återbetalningsplan samt produktionskostnader i etapper.

byggnadskreditiv möjliggör bygg takt

Fördelar med byggkreditiv

Fördelarna med att använda ett byggkreditiv istället för ett vanligt lån när du finansierar ditt bygge är flera. Nedan listar vi de allra vanligaste.

Mindre kostnad (ränta)

Den totala räntesatsen kommer sannolikt inte vara lägre än vid ett vanligt lån. Däremot betalar du endast ränta på de lånade pengarna, och eftersom du sprider ut lånebeloppet i etapper kommer den totala räntekostnaden vid full återbetalning ha varit lägre.

Upprätthållen takt

En av de största fördelarna för entreprenörer är att de genom ett byggkreditiv kan upprätthålla takten i produktionen och bygget. På så sätt kan dess verksamhet utvecklas snabbare.

Amorteringsfritt

Hos en del lånegivare förekommer en amorteringsfri period under t.ex. byggtiden plus efteråt. På så sätt behöver du inte oroa dig för att få ekonomi i fastigheten så länge du bygger.

Är byggnadskreditiv för privatpersoner eller företag?

Generellt så kan man säga att ett byggnadskreditiv är för både privatpersoner och företag. När det kommer till privatpersoner så handlar det ofta om ett husbygge där man själv ska bo, och det övergår till ett bolån med tiden.

Byggnadskreditiv för företag handlar ofta om att upprätta större fastigheter eller komplex av bostäder. Det är ett mycket effektivt sätt för företag att finansiera sin bostadsutveckling.

Byggnadskreditiv för företag

Finansiering av nyproduktion eller utökande av befintliga byggnader sker oftast genom byggnadskreditiv och passar företag och bostadsrättsföreningar. Så fort bygget är klart och besiktning godkänd går det bra att lägga om krediten till ett fastighetslån eller betala av hela krediten med eget kapital.

Exempel på kreditgivare fokuserade på företag:

  • Triol Kapital
  • Toborrow
  • SEB
  • Swedbank
  • Bettre

Kostnader för byggkreditiv

Att låna pengar privat eller som företag kostar givetvis pengar – nedan är exempel på kostnader som kan uppkomma under låneperioden.

Uppläggningsavgift

En av de allra vanligaste avgifter i samband med att du ska ta ett byggnadskreditiv är uppläggningsavgift. Det betalar du till banken eller förmedlaren som sköter affären. Uppläggningsavgift kan vara en fast avgift eller som en del av det totala lånebeloppet.

Ränta

Räntan fungerar precis som hos andra lån och du betalar en viss procent utav lånebeloppet varje månad. För företag finns det möjlighet att betala räntan per år eller per kvartal.

Vanliga frågor

Behövs bygglov för beviljad byggnadskreditiv?

Ja! I samband med att du bevilja en byggnadskreditiv kommer givetvis banken/kreditgivaren att kontrollera att du har ett beviljat bygglov.

Vad är räntan på ett byggnadskreditiv?

Räntan varierar beroende på en rad olika faktorer och varierar beroende på om du är privatperson eller företag.