Låna till fritidshus

Går du i tankarna på att köpa ett fritidshus eller en sommarstuga? I Sverige finns det idag ca en halv miljon fritidshus. Det vanligaste anledningen till att vi svenskar köper en sommarstuga är för att komma bort. Att komma bort från vardagsstressen genom att köpa ett fritidshus är ett perfekt sätt att koppla av. Det finns idag flera smarta sätt att finansera ett fritidshus och den vanligaste är genom ett bostadslån eller privatlån.

Denna sida innehåller allt du behöver veta om att låna till fritidshus och vilka banker och kreditgivare du kan vända dig till för att skicka en ansökan.

Typ av lån: 2 st
Lånebelopp: 5000 – 20 000 000 kr
Bäst för arrende: Enklare
Bäst för bolån: Ordna Bolån

Jämför lån till fritidshus


5.000 – 600.000 kr
2.95 – 29.00 %
1 – 20 år
0 kr
Information
Ränta: 2.95 – 29.00 %
Löptid: 1 – 20 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 120.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Enklare samlar och jämför lånegivare så att du får ett enkelt erbjudande med endast en kreditupplysning. Ansökan tar ungefär en minut och kundservicen är öppen varje dag mellan 09 och 21.

Besök webbplats →


5000 – 600 000 kr
2.95 – 29.00 %
1 – 20 år
0 kr
Information
Ränta: 2.95 – 29.00 %
Löptid: 1 – 20 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 120 000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Ekonomen är en tjänst som hjälper dig hitta de bästa lånevillkoren. De har funnits sedan 2022 och har 38 kopplade banker och långivare. Läs vår recension med tillhörande omdömen.

Besök webbplats →


10 000 – 600 000 kr
2.95 – 19.90 %
1 – 18 år
Information
Ränta: 2.95 – 19.90 %
Löptid: 1 – 18 år
Uppläggningsavgift:
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 100.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Ordna Bolån är en låneförmedlare med fokus på lån till bostad och fritidshus. De gör det enkelt för dig att få lånelöfte i en annars väldigt hektisk period.

Besök webbplats →

låna till fritidshus

Låna till sommarhus – vanligt bolån eller kredit?

Det vanligaste och billigaste alternativet för att låna till fritidshus är genom att ta ett bolån. När du tar ett lån så ger du banken eller långivaren en säkerhet vilket kommer att innebära att du får en lägre ränta och lägre avgifter varje månad. Ditt fritidshus lämnas som en säkerhet mot långivaren vilket innebär att de kan ta tillbaka fritidshuset från dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Däremot är det inte alla som kan ta ett bolån av olika anledningar (t.ex. pga arrendetomt). Då finns det möjlighet, om det inte gäller ett allt för dyrt fritidshus, att låna via ett så kallat privatlån. Räntan tenderar oftast att vara högre och du kan endast låna upp till 600 000 kr. Återbetalningsperioden kan också komma att vara brantare men många väljer dessa lån under en övergångsperiod.

Krav för lån fritidshus med bolån

Det kan finnas olika restriktioner och krav för att kunna låna till ett fritidshus. Ofta så behöver fritidshuset vara minst 30 kvadratmeter stort och det vanligaste beloppet man kan ta ett lån till ett fritidshus ligger mellan 200 000 kr till 3 000 000 kr.

Precis som vid köp av villa så kommer lånet till ditt fritidshus täcka max 85% av kostnaden för fritidshuset. Resterande summa måste du själv kunna stå för i form av en kontantinsats. Denna kontantinsats kan du antingen betala med egna sparade pengar eller genom ytterligare ett lån (tidigare kallat topplån).

Inkomst

För att kunna låna pengar och köpa en fritidsbostad behöver kunna uppvisa en betalningsförmåga. Det sker ofta genom inkomst, dvs ett anställningsbevis eller lönespecifikationer.

Baserat på din inkomst kommer banken att neka eller godkänna ditt lån. Inkomsten avgör också i vilken takt du behöver betala av (amortera). Vid lån över 4,5 gånger din årsinkomst krävs 2% amortering. Under 70% belåningsgrad endast 1% och under 50% behöver du inte amortera alls.

Kontantinsats

Kontantinsatsen är den egna kontanta betalningen du genomför för att inte banken ska ta hela risken med lånet. Den motsvarar minst 15% men kan vara större än så. Hur mycket du erlägger i handpenning reglerar sedan din amortering.

lån till fritidshus infographic

Köpa fritidshus med privatlån

Ett fritidshus kostar sällan lika mycket som en villa i ett fint område. Med tanke på att ett fritidshus ofta kan ligga mellan allt från 100 000 kr upp till 500 000 kr och uppåt så finns det goda chanser att kunna ta ett vanligt konsumentlån för ett fritidshus om du inte har möjlighet med andra varianter.

Lån från en stor bank (t.ex. Handelsbanken, Nordea, Swedbank) är i regel alltid det bättre alternativet (lägre ränta) men det är inte alla som har möjlighet att få ett sådant. Om du exempelvis har sämre kreditvärdighet eller kanske en betalningsanmärkning så kan det vara ett hinder.

Den absolut viktigaste delen när du ansöker om ett lån för ett fritidshus är att du gör en budget och ser om din ekonomi tillåter betalning av ett privatlån för en sommarstuga. Ett vanligt lån har alltid en högre ränta än andra lån och kan i slutändan betyda att lånet blir ganska dyrt om det löper under en lång tid.

Låna till fritidshus på arrendetomt

När du lånar pengar till arrendestuga så går det tyvärr inte lika bra att låna till köp på arrendetomt som att köpa där du äger marken. Vissa mäklare och arrendeägare kräver att ett fritidshus på arrendetomt inte får vara belånat. Detta handlar om att skapa en säkerhet ifall ett kontrakt sägs upp och att inga individer står belånade på något som inte finns kvar.

För att lösa problemet finns det ofta två vanliga lösningar, antingen ser man till att kunna betala fritidshuset på arrendetomt helt kontakt. Eller så kollar man över möjligheten att ta ett vanligt konsumentlån för hela köpeskillingen. I rådande stund är räntorna helt ok men ofta kan kostnaden för ditt lån i detta sammanhang bli större än vid ett vanligt lån.

Kort och gott, det är inte helt enkelt att låna pengar till fritidshus på arrendetomt. Men det är möjligt.

Våra bästa tips till dig som funderar på arrendetomt:

  • Försök betala så mycket som möjligt kontant (egna pengar)
  • Ta ett konsumentlån för att komplettera
  • Jämför noga alternativen hos t.ex. Advisa, Enklare och Zmarta
  • Ha en nära dialog med mäklaren

Vanliga frågor

Vad är räntan på att köpa fritidshus på lån?

Om du tar ett traditionellt bolån via banken är räntan i skrivande stund mellan 1-3%. Ett lån via en låneförmedlare har högre ränta, ofta över 6%.

Går det låna för arrendetomt?

Ja och nej! Du kan inte ta ett bolån. Men, du kan låna för konsumtion och betala hela fritidshuset kontant.

Jag vill ta ett konsumentlån, hur jämför jag?

Om du bestämt dig för att låna till fritidshus rekommenderar vi dig att jämföra via Zmarta, Advisa eller Enklare.

Sammanställning av fritidshuslån

Att köpa en sommarstuga är oftast en ganska kostsam historia. Det är oftast den mest kostsamma historian utöver ett villaköp. En av fördelarna med att ta ett privatlån för att finansiera sitt fritidshusköp är att det inte faller in under et nya amorteringskravet som infördes nyligen i Sverige. Om du lånar över 4,5 gånger din egen årsinkomst måste du amortera minst en procent årligen.

Tack för att du tog dig tid och vi hoppas att informationen var givande. Du hittar mer information om olika lån på vår startsida, Pynta.se.