Omstartslån

Är du intresserad av ett omstartslån? På denna sida presenterar vi på Pynta.se vad omstartslån är, hur det fungera, vem som kan söka och hur man går vidare. Allt för att du ska samla gamla krediter och lån och få en nystart med din ekonomi. Att använda ett omstartslån kan spara dig flera tusenlappar i månaden.

Omstartslån 2024


5000 – 600 000 kr
2.95 – 29.00 %
1 – 20 år
0 kr
Information
Ränta: 2.95 – 29.00 %
Löptid: 1 – 20 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 120 000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Ekonomen är en tjänst som hjälper dig hitta de bästa lånevillkoren. De har funnits sedan 2022 och har 38 kopplade banker och långivare. Läs vår recension med tillhörande omdömen.

Besök webbplats →


5.000 – 600.000 kr
2.95 – 29.00 %
1 – 20 år
0 kr
Information
Ränta: 2.95 – 29.00 %
Löptid: 1 – 20 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 120.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Enkelfinans erbjuder lån till alla. De jämför upp till 38 långivare till ett belopp mellan 5000 upp till 600 000 kr. Avbetalningstiden är från 2 år upp till 20 år. På denna sida hittar du vår recension och omdöme om Enkelfinans (innehåller ingen varning).

Besök webbplats →


5.000 – 600.000 kr
2.95 – 29.00 %
1 – 20 år
0 kr
Information
Ränta: 2.95 – 29.00 %
Löptid: 1 – 20 år
Uppläggningsavgift: 0 kr
Krav
Ålder: 18 år
Inkomstkrav: 120.000 kr/år
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Enklare samlar och jämför lånegivare så att du får ett enkelt erbjudande med endast en kreditupplysning. Ansökan tar ungefär en minut och kundservicen är öppen varje dag mellan 09 och 21.

Besök webbplats →

omstartslån illustration

Vad är omstartslån?

Om du har haft det kämpigt med ekonomin och letar efter en nystart, så finns det ett särskilt lån som kallas omstartslån och som kan hjälpa dig. Om du låt säga har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden så har du ofta också en högre ränta på dina lån och krediter. Men om du har lyckats förbättra din ekonomiska situation så kan du ansöka om ett omstartslån. Det innebär att man, genom ett större lån, kan lösa sina skulder eller dyra lån eftersom omstartslånen har lägre ränta. Det i sin tur medför att du enklare kan betala tillbaka dina skulder och därmed bli skuldfri snabbare.

Omstartslån har oftast en lägre ränta än vanliga privatlån. Det betyder att det kommer att ställas krav på låntagaren för att kunna ges möjlighet till ett lån. Det skiljer sig lite från olika kreditgivare kring vilka kravs som ställs. Ibland räcker det med att du har en form av årsinkomst, medan det ibland krävs en säkerhet i form av en bostad eller en medsökande för att kunna bli accepterad för omstartslån.

Ett lån av detta slag handlar såklart inte om att du ska ta på dig fler lån än de du redan har. Det handlar om att samla dina skulder med ett större och billigare lån för sänka månadskostnaderna och för att på så sätt snabbare kunna nå målet att bli skuldfri.

Omstartslån med säkerhet

När man talar om omstartslån med säkerhet menar man att det är det lån som vanligtvis ger bäst ränta. Om du har möjlighet att ansöka om ett sådant här lån så är det verkligen att rekommendera, eftersom lägre ränta medför lägre total månadskostnad. I det här fallet krävs ofta, som nämnt ovan, att du har en bostad som säkerhet. Dessutom är det viktigt att lösa skulder till inkasso och Kronofogden innan du investerar i något annat. Ytterligare en faktor som de tittar på är årsinkomsten, och där krävs det en inkomst på ungefär 200 000:- per år. Detta är en väsentligt mycket högre summa än vad som krävs vid vanliga privatlån, men det beror på att banken vill säkerställa att du vid ett omstartslån verkligen besitter möjligheten att kunna betala tillbaka lånet.

Omstartslån utan säkerhet

Vissa kreditgivare kan erbjuda omstartslån utan säkerhet. Bluestep är ett exempel på kreditgivare som erbjuder denna möjlighet. Den aktuella kreditgivaren måste undersöka huruvida du kan få ett omstartslån trots att din situation inte blivit förbättrad. Så även om du har betalningsanmärkningar och en svag kreditvärdighet så kan du ändå bli accepterad.

Kreditpoäng

Om du inte vet hur dina kreditpoäng ser ut så kan du enkelt kontrollera det genom att ta en kreditupplysning på dig själv. Detta gör du via Min UC för 29:-. Det kommer inte att påverka din kreditvärdighet genom att du tar en upplysning på dig själv. Du kan även här se när dina eventuella betalningsanmärkningar kommer att upphöra.

Jämför olika omstartslån

Det är alltid viktigt att du jämför olika lån innan du ansöker om det som passar dig och din ekonomiska situation bäst. Antingen kan du kolla igenom vår informativa guide kring de olika kreditgivarna och de lånemöjligheter de erbjuder för omstartslån, eller också så går du in direkt på olika kreditgivares hemsidor och läser på om de villkor som finns. Tänk bara på att alla dessa företag gör kreditupplysningar först, så skicka inte in för många ansökningar på en och samma gång. Om du gör det finns det en risk att du får dåliga kreditpoäng vilket i sin tur resulterar i en högre ränta. Det smartaste du kan göra är att ansöka genom en jämförelsesida då din ansökan då kommer att skickas till flera kreditgivare på en gång. Då görs en total kreditupplysning istället för flera stycken, vilket betyder att du inte behöver oroa dig över sämre kreditpoäng.

För vem passar det att ta ett omstartslån?

Ett omstartslån är bäst lämpat för dig som:

  • Har många betalningsanmärkningar eller kreditförfrågningar
  • Har skulder hos Kronofogden
  • Tidigare har haft svårigheter med betalning
  • Är sjukskriven eller pensionär med skulder

Fördelar med omstartslån

  • Lägre månadskostnad
  • Lång amorteringstid
  • Lättare att få kontroll på lånesituationen
  • Mer överskådligt med ett enda lån
  • Ökade förutsättningar för att bli skuldfri