Bolån

Om du planerar att köpa en bostad eller fastighet så är en bra idé att börja söka om ett lånelöfte med ett bolån till din nya bostad. När du är ute efter ett bolån så är det väldigt smart att jämföra olika långivare och försöka hitta det lån som är snällast mot plånboken. Att jämföra bolån kan vara en stor process men det är en process som definitivt kan vara värt det i slutändan eftersom det oftast handlar om väldigt stora pengar. Hos oss kan du jämföra olika långivare och hitta bolån som har de lägsta räntorna. Häng med oss i vår genomgång av bolån för att lära dig alla viktiga detaljer som kan vara bra att veta innan du tecknar ett bolån.

Jämför bolån 2024


150 000 – 10 000 000 kr
1,49 – 9,65%
30 – 50 år
Information
Ränta: 1,49 – 9,65%
Löptid: 30 – 50 år
Uppläggningsavgift:
Krav
Ålder:
Inkomstkrav:
Betalningsanmärkningar:
Långivaren

Comboloan hjälper dig att jämföra lån för bostaden eller privatlån. Det är helt kostnadsfritt och ingen ansökan är bindande.

Besök webbplats →

låna till bostad

Vad är ett bolån?

När du går i tankarna om att införskaffa en ny bostad så väljer de flesta att göra detta genom att finansiera sitt köp med hjälp av ett bolån. Du kan ta ett bolån oavsett om det är till en villa eller en bostadsrättslägenhet, även till ett fritidshus kan du teckna ett bolån. Om du dessutom äger en bostad idag som inte är fullt belånad så kan du teckna ett bolån på denna bostad. På detta sätt så utnyttjar du låneformens ränta på ett fördelaktigt sätt. När man pratar om ett bolån så pratar man om ett lån på en större summa pengar som man betalar av mot en låg ränta.

När tar man ett bolån?

Den största fördelen med bolån är den låga räntan. Alla andra lån du kan hitta på marknaden har en högre ränta än ett bolån. Varför räntan är så låg på ett bolån är eftersom att den ligger en säkerhet i bostaden. Om du inte kan betala ditt bolån eller får problem med ekonomin så kan det gå så långt att du tappar din bostad.

Ett bolån kan vara väldigt stort, men aldrig mer än 85% av bostadens värde. De sista 15% måste man betala självmant iform av en kontantinsats. Kontantinsatsen är någonting som väldigt många familjer sparar till innan man köper en bostad, det är dock även vanligt att ta ett ytterligare lån för att betala kontantinsatsen.  Bolånet är dessutom det lån som har längsta amorteringstiden av alla lån. Ett bolån sträcker sig ofta över 40 till 50 år vilket skapar ett lågt amorteringsbelopp varje månad. Ett bolån är ofta snällt mot plånboken även fast det är väldigt stort eftersom det återbetalas under väldigt lång tid.

Bottenlån och topplån

När du ansöker om ett bolån så kan banken ibland vilja dela upp ditt bolån i ett topplån eller ett bottenlån. Banken baserar detta på hur de bedömer risken i det bolån som de erbjuder dig. Ofta så innebär detta att ju högre belopp du lånar desto mer topplån kan banken vilja att lånet ska bestå av. Räntan är högre på den delen av lånet som är topplån och det är även denna del som bankerna ofta vill ha en högre amortering på. Ett topplån är ett ämne för förhandling, det är ibland möjligt att förhandla bort ett topplån.

Amortering

Hur mycket ska du amortera? Kravet på att amortera skiljer sig från varje bank. Det beror dels på storleken på ditt bolån samt hur din ekonomi ser ut. Ett bra sätt att tänka på kan vara att man får försöka hitta en balans mellan amorteringen och ditt personliga sparande. Året 2016 så infördes amorteringskrav i Sverige vilket innebär att alla nya bolån måste amorteras ned till minst 50% av din bostads värde.

Som lägst ska två procent av ditt lån amorteras varje år fram tills det att belåningsgraden når 70%. Efter denna tid så ska lånet amorteras minst med en procent varje år tills belåningsgraden når 50%, efter detta har skett så ställs det inga mer krav från banken på amortering. Under mars månad år 2018 så kom det ytterligare en regel som innebär att ett skuldkvotstak läggs till. Denna regel gäller de personer som tar ett nytt lån där totala lånet överstiger 4,5 gånger hushållets årsbruttoinkomst. Förutom amorteringen enligt ovanstående så ska lånet amorteras med ytterligare en procent per år tills belåningsgraden når 50%.

Bunden eller rörlig ränta?

En fråga som ofta uppkommer när man ansöker om bolån är vilket räntetyp som är bäst. Ska man välja bunden ränta eller rörlig ränta? Det finns inget rätt svar på denna fråga. Om man tror att den rörliga räntan på bolån kommer att vara lägre än en bunden ränta över en lång tidsperiod så bör man välja den rörliga räntesatsen. Om du dock går i tankarna att den rörliga räntan kommer att öka i framtiden så är en fast ränta rätt väg att gå.

Lånelöfte

Innan du går på visningar på olika hus eller lägenheter så bör du jämföra och ansöka om bolån hos banker i form av ett lånelöfte. Ett lånelöfte är en indikator från banken om hur mycket pengar de är beredd att låna till dig inför ditt köp av ditt framtida hus. Bankerna gör sina egna kreditbedömningar och det kan alltså vara väldigt bra att ta in lånelöften från många olika banker för att få reda på det totala lånebeloppet. Det kan skilja sig ganska rejält mellan banker och hur mycket du i slutändan kommer att få betala på ditt lån.

Lånelöftet avgörs utifrån din och eller din partners ekonomiska situation. Ett lånelöfte är aldrig knuten till en specifik bostad utan det är en specifik summa som du får reda på att du kommer få låna av banken. Lånelöftet är bankens bedömning på hur mycket din ekonomi klarar av att låna. Ett lånelöfte kan ändras om din ekonomiska situation ändras från och med att du har fått lånelöftet till att du vill teckna lånet. Ett lånelöfte sträcker sig ofta över tre månader vilket innebär att du kan behöva ansöka om ett nytt lånelöfte om du inte har hittat en bostad du vill köpa inom dena tid.

Olika tillägg till bolån

När du tecknar ett bolån för du oftast olika alternativ på tilläggsförsäkring som du kan lägga till. Dessa finns till för att ge dig en ekonomisk trygghet gällande bolånet.Låneskyddsförsäkring

En låneskyddsförsäkring är vanlig att teckna till sitt bolån, låneskyddsförsäkringen ger ekonomisk ersättning om en av försäkringstagarna avlider eller blir sjukskrivna under en längre period. Det kan även ge ersättning om du blir arbetslös. Försäkringen finns alltså till för att du ska kunna bo kvar i din bostad även om din ekonomiska situation skulle förändras mot det sämre. Låneskydd med trygghetskaptial

Om du har tecknat ett bolån med din partner så kan man välja till ett låneskydd. Låneskyddet finns till för att lösa hela din del av lånet om någon av låntagarna avlider innan 55 års ålder.

En livförsäkring är en försäkring där en större summa pengar betalas ut om en av låntagarna i familjen avlider. Denna summa pengar kan användas för att betala av delar av lånet eller hela lånet och skapa en trygghet ekonomisk för de som ska bo kvar i huset.