Kryptovalutor

Som oinsatt kan det verka svårt att köpa kryptovalutor, men det är det inte. Ta del av den information som vi ger dig i den här artikeln så kommer du i gång på nolltid.

Så köper du kryptovaluta

  1. Öppna ett konto hos en digital marknadsplats. 
  2. Sätt in pengar på ditt konto. 
  3. Välj vilken kryptovaluta du ska köpa. 
  4. För över din kryptovaluta till en digital plånbok.

Nedan ger vi dig mer information om vad du ska tänka på i samband med att du köper kryptovaluta på nätet.

kryptovaluta

Vilken digital marknadsplats ska du välja

Det finns många marknadsplatser att välja på när det kommer till att köpa kryptovaluta. Vissa är seriösa och har låga avgifter, medan andra är dåliga alternativ för handel av kryptovalutor.

Så väljer du rätt handelsplats för kryptovaluta

  • Kartlägg alla kostnader och utgifter. Alla plattformar för kryptohandel tar ut avgifter. Det är en nödvändighet för att handelsplattformen ska finnas kvar, men du ska samtidigt inte betala en för hög avgift när du handlar kryptovaluta.
  • Tekniska funktioner. I princip alla plattformar har egna verktyg och funktioner som medför att användarupplevelsen skiljer sig. De bästa handelsplatserna har ett rent och begripligt gränssnitt, samt funktioner som du inte behöver ”läsa på” för att kunna greppa.
  • Kundsupport. Det stora flertalet av de större marknadsplatserna för handel av kryptovaluta erbjuder bra kundsupport. Med bra support menar vi supportpersonal som svarar dygnet runt antingen via chatt, telefon eller e-post. Värt att lägga märke till är att många mindre handelsplatser erbjuder sämre kundsupport med längre svarstider.
  • Är befintliga kunder nöjda. Det är en bra idé att kartlägga vad befintliga användare tycker om handelsplatsen, för då får du snabbt en fingervisning gällande om plattformen är att lita på eller inte. På denna webbsida betygsätter vi alla populära handelsplattformar, för att således hjälpa dig besvara denna fråga.
  • Säkerheten. Det är säkert att köpa kryptovaluta, men du ska veta att kryptomarknaden inte är lika hårt reglerad som exempelvis aktiemarknaden. Mer specifikt är det du som i stor utsträckning ansvarar för säkerheten, så tänk på att aldrig lagra din kryptovaluta på en handelsplats. Din kryptovaluta ska du i stället lagra i en kryptoplånbok, förslagsvis en offlineplånbok.

Vilken är den största marknadsplatsen för handel med kryptovaluta?

Det är idag Coinbase som är den största handelsplatsen för kryptovaluta. De har idag över 20 miljoner användare. Läs gärna mer om dem i vårt test av Coinbase.

Vilken är den säkraste marknadsplatsen för köp av kryptovaluta?

Det är eToro som är den säkraste plattformen för handel av kryptovaluta. Den huvudsakliga anledningen till det är att företaget bakom handelsplatsen är att lita på. eToro är i korthet en pålitlig, säker och reglerad handelsplats för kryptovaluta. Läs gärna mer om dem i vårt test av eToro.

Vilken är den bästa handelsplatsen för kryptovaluta?

eToro är den bästa marknadsplatsen för att köpa kryptovaluta. Den plattformen är säker, användarvänlig och pålitlig. Hos eToro handlar du alltså kryptovaluta på ett enkelt och säkert sätt.

Exempel på varför du ska köpa kryptovaluta

  • Du skyddar din investering mot inflation. Riksbankens inflationsmål ligger på 2 %, så efter 35 år är dina pengar bara värda hälften så mycket. Kryptovalutor kan inte manipuleras på ett lika enkelt sätt som befintliga valutor, exempelvis genom att fler sedlar trycks ut. Detta tack vare att kryptovalutor har ett begränsat utbud.
  • Det är säkert och går snabbt att föra över kryptovaluta. Säkerheten står blockkedjetekniken för, och blockkedjetekniken medför också att dina överföringar genomförs ögonblickligen.
  • Du kan föra över pengar när du vill. Du behöver alltså inte förhålla dig till bryttider eller öppettider då du kan föra över kryptovaluta när du vill, dygnet runt alla dagar om året.
  • Överföringarna är privata, men ändå transparenta. Alla personer som för över kryptovaluta är anonyma, men överföringarna är däremot fullt spårbara. Ingen vet alltså vem du är, men alla vet vem du fört över pengar till. Det innebär att din personliga integritet skyddas, samtidigt som spårbarheten bidrar med en hälsosam transparens.
  • Du slipper vara beroende av banker. Pengar du sätter in på banken skyddas av lagar, som i sin tur kan ändras eller innehålla kryphål. När du investerar i kryptovalutor skyddas du i stället av matematiska formler, som varken går att förfalskas eller manipuleras.
  • Transaktionsavgifterna är allt ifrån låga till obefintliga. En normal transaktionsavgift för kryptovalutor ligger på cirka 0,2 %, vilket ska räknas som en låg avgift.

Vilken kryptovaluta ska du köpa?

Det finns idag tusentals kryptovalutor att välja på, men vi anser att du ska välja att investera i någon eller några av de mest populära kryptovalutorna. Att investera in en ny kryptovaluta är nämligen särskilt riskfyllt, då skaparna ibland väljer att avveckla valutan och behålla de pengar du investerat.

Värt att lägga till är även att det är en bra idé att investera i många olika kryptovalutor, så du således sprider riskerna. Nedan ger vi dig grundläggande information om de 5 mest populära kryptovalutorna.

1. Att investera i Bitcoin (BTC)

Bitcoin är världens första och så även världens mest värdefulla digitala valuta. Valutan skapades år 2009, strax efter finanskrisen, av en person som går under pseudonymen Satoshi Nakamoto. Denna valuta har även det starkaste varumärket, då i princip alla vet vad en Bitcoin är.

2. Att investera i Ethereum (ETH) 

Ethereum skapades av en programmerare vid namn Vitalik Buterin år 2013. Valutan är egentligen den enda riktiga utmanaren till Bitcoin när det kommer till såväl marknadsandelar som popularitet. Ethereum är inte heller bara en valuta utan ett globalt datorsystem där utvecklare kan skapa decentraliserade appar, så kallade DApps. 

3. Att investera i Ripple (XRP)

Ripple skapades år 2012 av Ripple Labs Inc som är ett amerikanskt teknikföretag. Till skillnad från exempelvis Bitcoin använder Ripple blockkedjeteknik för att hjälpa bankerna med att säkra upp deras överföringar. Bitcoin använder som vi tidigare nämnt blockkedjetekniken för att slå dig fri från bankerna.

Ripple har färre användare än både Bitcoin och Ethereum, men trots det kan valutan vara att räkna med då överföringsvolymerna är väldigt stora.

4. Att investera i Litecoin (LTC)

Litecoin skapades år 2011 och är en kryptovaluta som använder sig av peer-to-peer-teknik. Rent tekniskt påminner Litecoin mycket om Bitcoin. De största skillnaderna består av att Litecoin är något snabbare, då det bara tar 2,5 minuter för Litecoin att skapa ett nytt block jämfört med de 10 minuter det tar för Bitcoin att göra samma sak.

5. Att investera i Bitcoin Cash (BTC)

Bitcoin Cash skapades år 2017 som en konsekvens av att många reagerat på Bitcoins ökade transaktionsavgifter. Denna valuta är billigare att köpa jämfört med vanliga Bitcoin. Utöver det är den tekniska utformningen något enklare, vilket också är anledningen till att transaktionsavgiften är lägre.

När ska du köpa kryptovalutor?

Efter att Bitcoin introducerades år 2009 ökade priset stadigt, och idag ligger värdet för en Bitcoin på hundratusentals kronor. Det är en lång väg från det initiala inköpspriset på bara några ören under Bitcoins inledande år. 

Men finns det någon taktik egentligen som hjälper dig förutspå när du ska köpa Bitcoin?

Det finns ingen bergsäker teknik, men många menar att det gäller att träffa rätt på bubblan. Priset för en kryptovaluta varierar på ungefär samma sätt som aktie eller en fond; ibland går kursen spikrakt upp och ibland faller kursen som en pannkaka.

Du tjänar av förklarliga skäl mest pengar om du köper en kryptovaluta innan en större uppgång sker, och du samtidigt säljer valutan innan nedgången påbörjats. Värt att notera är att populära kryptovalutor såsom Bitcoin och Ethereum sällan har särskilt branta prisfluktuationskurvor. 

Stora och betrodda kryptovalutor är alltså generellt sett mer stabila över tid jämfört med nya och inte lika beprövade kryptovalutor.

3 saker att tänka på innan du köper kryptovalutor

För att öka dina chanser till en lyckas affär och investering inom kryptovalutor finns det flera saker att tänka på.

1. Jämför priserna på olika handelsplattformar

Det är alltid en bra idé att köpa kryptovaluta på en stor handelsplattform. De huvudsakliga anledningarna till det är att handelsvolymen är stor, vilket medför att det är enkelt att hitta köpare på alla prisnivåer.

När du köper eller säljer kryptovalutor på en mindre kryptoplattform där handelsvolymen är lägre, då är också prisskillnaden mellan köp- och säljkursen större. Denna skillnad är någonting som folk inom branschen kallar för ”spread”.

Om du handlar kryptovaluta på en mindre plattform riskerar du alltså att behöva betala en dold avgift, men det behöver du inte göra om du köper kryptovaluta via en större handelsplattform.

2. Ta reda på vad volatiliteten ligger på

Volatiliteten, det vill säga risken att köpa en specifik kryptovaluta är en viktig faktor som du ska ta hänsyn till. En hög volatilitet innebär att marknaden inte riktigt kan bestämma sig för vad valutan är värd, medan en låg volatilitet är ett tecken på att valutakursen kommer att vara stabil över tid.

Bitcoin är en kryptovaluta med låg volatilitet, medan nysläppta valutor i regel har en skyhög volatilitet. Som vi nämnt tidigare i artikeln är det en bra idé att sprida sina investeringar, så du ska förslagsvis köpa kryptovaluta med både låg och hög volatilitet för att inte lägga alla ägg i samma korg.

3. Kartlägg korrelationen med marknaden

Innan du köper en kryptovaluta ska du ha vetskap om vad korrelationen ligger på, förslagsvis korrelationen mot Bitcoin. Korrelation betyder i sin tur samband, och en stark korrelation medför alltså att kryptovalutornas värde påverkas starkt av varandra.

Grovt räknat kan man säga att värdet för i princip alla kryptovalutor ökar när värdet för en Bitcoin ökar. Då Bitcoin har en volatilitet som är ungefär lika låg som en genomsnittlig aktie på börsen är det säkrast att köpa kryptovaluta som har en hög korrelation med Bitcoin. 

Du kan förstås även sprida riskerna och köpa kryptovaluta med låg korrelation med Bitcoin, men värt att lägga märke till är att risken för att du förlorar dina investerade pengar ökar markant om du gör så.

Jämför kostnaderna och avgifterna

Som vi nämnt tidigare brukar en genomsnittlig transaktionsavgift ligga på mellan 0,1 och 1,5 %. Tumregeln säger att större plattformar med högre handelsvolym har lägre transaktionsavgifter. 

3 vanliga avgifter när du köper kryptovaluta:

  1. Insättningsavgift, som ofta ligger på 0 % vid banköverföring. Vid kreditkorts- eller PayPal-överföring är det vanligt att en avgift tas ut.
  2. Uttagsavgift, som ofta ligger på 0 %. Det är ovanligt att en marknadsplats väljer att ta ut en uttagsavgift.
  3. Valutakonverteringsavgift, som ligger på 0 % så länge du använder samma valuta.

Köp alltid kryptovalutor på ett säkert sätt

Att handla och köpa kryptovalutor 2025 ska bara ske säkert – så gör din undersökning ordentligt och välj ett av de alternativ vi rekommenderar.

Använd säkra handelsplatser

Stora och beprövade handelsplatser har pengar nog att satsa på såväl säkerhet som användarvänlighet. Mindre plattformar såsom Mt. Gox och Bitfinex har blivit hackade, vilket medfört att alla investerare (med valuta på plattformarna) förlorat sina pengar. 

Förvara din kryptovaluta på rätt sätt

Du ska ha som vana att aldrig ha större summor pengar på en handelsplattform, så för gärna tillbaka dina pengar till din kryptoplånbok när du handlat klart. 

När det kommer till förvaringen av kryptovaluta finns det såväl varm som kall förvaring. Kall förvaring innebär att du lagrar din kryptovaluta i en plånbok som inte är ansluten mot internet (offlineplånbok), medan varm förvaring innebär att din kryptoplånbok är uppkopplad mot internet (onlineplånbok).

Vi rekommenderar att du använder dig av kall förvaring, då det medför att du slipper lita på att handelsplatsen klarar av att hålla din privata nyckel säker.

4 saker en säker kryptomarknadsplats ska erbjuda

  • Tvåfaktorsinloggning. Du måste i detta fall bekräfta att du vill logga in via exempelvis din telefon.
  • Krypterade e-postmeddelanden. Så att ingen kan övervaka dig, och försöka ta reda på känslig information som rör ditt kryptokonto.
  • Uttagsskydd. En skyddsmekanism som medför att du inte kan ta ut pengar innan du bekräftat din identitet. 
  • E-postnotiser. Det är fördelaktigt att få möjlighet att ta emot e-postnotiser, för då märker du fort om någonting har hänt med ditt konto. 

Svar på vanligt ställda frågor (FAQ)

Är det säkert att köpa kryptovaluta i Sverige?

Det är säkert att köpa krypto i Sverige. Den huvudsakliga anledningen till det är att alla svenskar har tillgång till stabila internationella handelsplatser med moderna säkerhetsfunktioner. 

Kan jag köpa kryptovaluta hos Swedbank?

Du kan inte köpa kryptovaluta hos Swedbank eller någon annan svensk storbank. Det bästa alternativet för att köpa krypto i Sverige är att använda sig av en stor internationell handelsplats för kryptoinvesteringar.