Låna till kontantinsats

Kontantinsatsen kan tyvärr bli en bromskloss vid ditt bostadsköp – däremot finns det en lösning, kontantinsatslån. Vi har av denna anledning skapat en jämförelsetjänst som vidare kan hjälpa dig köpa en bostad. Du kan nedan enkelt jämföra räntor, ålderskrav, löptider och möjliga lånebelopp hos olika banker och låneföremedlare som passar din situation. Ingen har sagt det behöver vara svårt låna till kontantinsats.

Kontantinsatslån

Funderar du på att köpa en bostad? Då går du säkert i tankarna på att låna till en kontantinsats. Hos oss kan du läsa allt du behöver veta om att låna till kontantinsats och framförallt så kan du jämföra olika långivare och ta fram det lån som passar för just din ekonomiska situation. Kontantinsatsen är den del av bostaden som du själv behöver finansiera och denna summa utgör 15 procent av hela bostadens värde.

Om bostaden du planerar att köpa kostar 1 miljon kronor så behöver du direkt betala en kontantinsats på 150 000 kr, vilket utgör 15%. Beroende på vart man står i livet och hur sin ekonomiska situation ser ut så har man antingen sparat ihop en summa till en kontantinsats eller så behöver man ta ett lån för detta. Vid lån av kontantinsatsen utgör din bostad två lån, ett bolån och ett privatlån.

Det är långt ifrån alla som har sparat ihop en kontantinsats inför köp av bostad. Självklart är det väldigt skönt att kunna betala av kontantinsatsen direkt om du exempelvis har sålt en tidigare bostad eller om du har lyckats spara ihop denna summan. Med det sagt är alltså det vanligaste att privatpersoner i Sverige idag ansöker om ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen.

Några av de viktigaste sakerna att tänka på:

  • Gör alltid en noga uträkning inför huslån och lån till kontantinsats genom att sätta upp en budget där du räknar in det totala lånebeloppet och säkerställer därmed att du/ni har råd med båda dessa lån
  • Försök gärna spara pengar i ett separat konto just för privatlånet för att sedan snabbt kunna betala av privatlånet.
  • Förbered er alltid på att räntor kan ändras, när man budgeterar för sitt totala lånebelopp kan det vara en bra idé att lägga på någon procentenhet för att säkerställa att ni även klarar en förändring på räntesatsen
  • Jämför olika lån, hitta det bästa lånet som passar just din/er ekonomiska situation.

Jämför och låna till kontantinsats

Alla bolån i Sverige har generella regler som gäller för alla, oavsett vart du väljer att teckna ditt bolån så får aldrig bolånet utgöra mer än 85% av bostadens hela värde. De övriga 15% är som tidigare nämnt den del av summan som ska betalas av direkt. Detta går att lösa genom att ta ett privatlån. Du bör jämföra olika privatlån och det kan kännas lite av en djungel ute på marknaden eftersom det finns så många olika långivare. Hos oss kan du jämföra olika lån som vi listar som vi har framtagit specifikt för lån avsett till kontantinsats. Dessa är lån med schyssta räntor och som enligt statistiken och kundnöjdheten är vad vi anser att vara bra långivare. Med det sagt så är alltid räntan individuell när du ansöker om ett lån baserat på din kreditvärdighet och om du är ensam sökande eller om ni är två personer som söker lånet.

När du ansöker om ett privatlån så får du räkna med att du kommer bli erbjuden ett lån med kortare avbetalningstid och högre ränta än ett bolån. Privatlån är ett lån som inte kräver någon säkerhet utan som fullständigt baseras på din kreditvärdighet, på grund av detta så är det alltid en högre ränta på ett privatlån jämfört med ett bolån. Ett privatlån brukar maximalt kunna tas upp till ett belopp på 600 000 kr, denna summa brukar därför i de flesta fall täcka hela lånet till kontantinsatsen. I slutändan är det dock långivaren som avgör baserat på din kreditvärdighet och din ekonomiska situation om du får låna till en kontantinsats. I vissa fall kan man bli erbjuden en ganska hög ränta om man har en låg kreditvärdighet.

Bäst att låna tillsammans

Bostadspriserna är väldigt höga i dagens samhälle, det är inte billigt att köpa en bostad och beroende på vart du bor så kan det behövas ett ganska stort lån för att kunna köpa bostaden. Det är inte alltid man lyckas få ett bolån med bra villkor som räcker till att köpa det hus som man vill ha. Det bästa sättet att utöka lånebeloppet och få låna till den bostad man vill ha är att ha en medlåntagare när du ansöker. Möjligheten till att få ta ett bolån och ett lån till kontantinsats baseras helt och hållet på din ekonomiska situation och det är alltid positivt att vara två personer som söker lånet. Långivaren har då två inkomster att förlita sig på för att säkerställa att lånet betalas. Det är möjligt att vara två låntagare även om du har för avsikt att bo ensam, det är inte alltför ovanligt att ansöka om ett lån tillsammans med en förälder exempelvis eftersom detta kan betyda att du får mycket bättre villkor på ditt lån.

Vanliga frågor och svar

Finns det krav att uppfylla för att få låna?

Långivare gör alltid en individuell bedömning på din ekonomiska situation för att säkerställa att du uppfyller kraven på att få ta ett lån hos dem. Vanliga krav brukar vara att man ska vara minst 18 år, du ska ha en årsinkomst på minst 100.000kr och du får inte ha obetalda skulder hos kronofogden.

Vad är det för skillnad på effektiv och nominell ränta?

Det vanligaste är att får veta den nominella räntan när du får ett låneerbjudande. Om det sedan tillkommer uppläggningsavgifter eller andra avgifter så blir din totalkostnad högre i slutändan. Den totala räntan kommer då att kallas effektiv ränta och denna ränta visar hur stor den totala kostnaden för lånet kommer att bli inklusive alla avgifter.

Varför är räntan högre på privatlån än för bolån?

Ett lån till kontantinsats även kallat privatlån sker i regel utan säkerhet. När du exempelvis tar ditt bolån så står din bostad som säkerhet. Eftersom privatlånet står helt utan säkerhet blir det en risk för långivaren att låna ut dessa pengar, därför tas en högre ränta ut.

När betalas pengarna ut?

Hur länge det tar att få sitt lån till kontantinsats utbetalt beror helt och hållet på långivaren. Vanligtvis går det mycket snabbare om du signerar lånet med Mobilt BankID, processen brukar därefter går väldigt fort. Ibland kan man få sitt lån utbetalt inom 24 timmar och ibland kan det ta någon dag.

Hur går jag till väga för att låna till en kontantinsats?

Om du har budgeterat och gått igenom din ekonomiska situation och har bestämt dig för att ta ett bolån och ett lån till kontantinsats så är nästa steg att kika igenom vår lista på långivare för att jämföra vilka låneerbjudanden du kan ta del av. Kom ihåg att en ansökning aldrig är bindande, det är ett perfekt sätt att gå igenom hur de olika låneerbjudanden ser ut från olika banker. När du jämför lån hos oss så kan du vara säker på att vi endast har valt att samarbeta me de långivare som har schyssta villkor och bra räntor. Det finns faktiskt dåliga långivare på marknaden som man ska försöka hålla sig borta från, det kan vara ganska svårt att navigera på den stora lånemarknaden när man är ute efter att ta ett lån till kontantinsats.

Låna pengar till kontantinsats (steg-för-steg)

Att låna pengar till kontantinsats är inte alls komplicerat och genom en låneförmedlare kan du få flera förslag inom loppet av ett par minuter.

1. Beräkna lånebelopp

Det första du ska göra är att räkna ut hur mycket du behöver att låna. Kontantinsatsen utgör 15% av köpeskillingen. Tänkt på att listpriserna för lägenheter ofta stiger något i en budgivning.

2. Jämför erbjudanden

Vidare är det smidigaste du kan göra ansöka via en låneförmedlare som t.ex. Lendo. Då får du flera erbjudanden från olika banker och kreditgivare, med endast en kreditupplysning.

Ansökan tar två minuter och du får besked samma dag. Ange dina personuppgifter och önskat lånebelopp.

3. Välj bäst erbjudande

Inom loppet av ett dygn får du flera låneförslag från upp till 35 banker. Det du gör näst är att välja det erbjudandet som ger dig bäst villkor och ränta. Räntan kommer avgöra den totala kostnaden för ditt lån och övriga villkor kommer innefatta återbetalningstider, amortering och andra eventuella avgifter (uppläggning).

4. Klart!

Efter att ha valt erbjudande betalas pengarna ut till ditt konto inom loppet av några dagar. Din fastighetsmäklare kräver en liten del av beloppet i samband med att du köpt din bostad, resten betalas in vid inflytt.

Kommentarer från Flashback

Det finns en stor del information att hämta från nätforumet Flashback angående att låna till en kontantinsats. Dels kan du hämta viktig information bara om hur andra användare upplever amorteringen och räntan på denna typ av lån. Du kan även hämta information om i viken situation denna lösning passar, och även inte passar.

Även på omtyckta forumet Familjeliv går det att att hitta information om individer som har använt denna metod för att finansiera de 15% som behövs till kontantinsats. Det finns delade meningar om metoden är smidig eller inte. Vissa har mycket goda erfarenheter medans andra rekommenderar besökare att avstå.

Godkänt lån – en ny tid

Om du har skramlat ihop eller genom en god familjemedlem lyckats lösa en kontantinsats eller lån till kontantinsats är det en ny tid som öppnar sig. Att kunna köpa en egen bostad innebär ofta att man inte längre behöver vara beroende av hyresvärdar eller tidsbestämda kontrakt. Det är helt enkelt en frihet!

Vi vill i denna veva, även när Covid-19 börjar lätta, passa på och nämna att hushållsekonomi är ett viktigt ämne att tänka på. Det handlar om hur du strukturera upp betalning av hyra, amortering och räntor. En del väljer att skaffa kreditkort och sedan betala av allting i ett svep. Andra betalar med debet-kort. Oavsett vad du väljer kan det vara smart kolla över vilka lösningar som finns. Några populära är matkort, resekort och shoppingkort (t.ex. Klarna). Genom att bara vara lite strategisk har du mycket att vinna helt gratis!