Renoveringslån
Ett renoveringslån tar man för att finansiera en renovering av sin bostad. De senaste tio åren har det blivit väldigt populärt att renovera sin bostad och som en naturlig utveckling har detta skapat möjligheter för privatperson att ta denna typen av lån hos lånegivare. Det finns olika sätt man kan ta ett renoveringslån, man kan ta ett blancolån för att finansiera sin renovering eller så kan man öka på sitt nuvarande bolån. Det vanligaste sättet att ta lån idag för att renovera är via ett blancolån, den vanligaste summan att låna ligger på allt mellan 50 000 – 200 000 kr.
Låna till renovering 2025
Ansöka om lån till renovering
När man ska ansöka om ett lån för att renovera så kan man göra det på flera olika sätt, man kan ansöka om ett lån med säkerhet eller utan säkerhet. Alla personer som är över 18 år kan ansöka om ett renoveringslån utan säkerhet eftersom detta fungerar som ett vanligt privatlån/blancolån. Vad som avgör om du kan ta ett lån för att renovera med säkerhet beror helt och hållet på din belåningsgrad eftersom detta fungerar som en utökning av ditt nuvarande bolån. Detta beräknas i en procentsats. I denna genomgång kommer vi noggrant gå igenom de delar som vi tycker är viktiga att veta och att tänka på, vi kommer främst gå igenom privatlån eftersom de är vanligast att ansöka om när man ska renovera sin bostad.
Renoveringslån utan säkerhet
När du tar ett lån utan säkerhet så fungerar det precis som ett privatlån. Man sätter alltså ingenting i säkerhet för att lånegivaren ska få tillbaka sina pengar. Här bedöms risken och återbetalningsförmågan helt och hållet på din kreditvärdighet, vilken ränta du kommer att få baseras på din kreditvärdighet. Detta kan innebära att du får en högre ränta och en kortare återbetalningstid, ett låne-erbjudande är alltid individuellt baserat på din kreditvärdighet och hur mycket du tjänar samt om du har haft tidigare skulder som visas när de gör en kreditkontroll på dig.
Fördel med lån utan säkerhet
Fördelen med ett lån utan säkerhet är att du kan betala tillbaka hela lånet precis när du vill. Man kan även betala en större summa pengar om man har extra pengar en viss månad för att snabbare bli av med lånet. Om du dessutom saknar möjligheten att utöka ditt bolån så är ett lån utan säkerhet troligen ditt enda alternativ.
Låna till renovering
När du ansöker om ett privatlån så finns det väldigt många olika lånegivare att välja mellan. Vi kommer ge dig tips och rekommendationer på lånegivare som har ett gott rykte och som generellt sett erbjuder schyssta räntor och bra lånevillkor. Vi kommer aldrig att lista lånegivare som erbjuder lån mot orimligt höga räntor. De allra högsta räntorna erbjuds till kunder som har låg kreditvärdighet.
När man vill ta ett lån för att finansiera sin renovering så är det oftast någonting som man kan tjäna på genom att värdet på sitt hus ökar. Detta är såklart varierande från situation till situation. Det kan alltså vara värt att ta ett lån som har en högre ränta om man kan räkna ut att man bör tjäna på det i slutändan. Det finns olika ändamål till varför man vill renovera sin bostad naturligtvis, oavsett anledningen till din önskan av att renovera så är det viktigaste att jämföra olika lånegivare på marknaden och det är därför vi finns till.
Låna till renovering (steg-för-steg)
Att låna till renovering är enkelt och med fyra enkla steg kan du gå från att planera till och börja renovera.
1. Planera din renovering
Vad kommer renoveringen att kosta? Det är viktigt med planering. Innan du ansöker om ett lån för att renovera din bostad tycker vi det är smart att gå igenom vad renoveringen kommer att kosta. Man bör skapa sig en uppfattning om vad slutsumman kommer att landa på genom att räkna på det eller genom att ta in olika offerter från olika företag/hantverkare.
2. Jämför renoveringslån
Det viktigaste momenten, att hitta ett bra lån. Gå igenom de lånegivare som vi listar och jämför olika erbjudanden med olika räntor och olika villkor. Att ansöka om ett lån och få ett erbjudande är aldrig bindande, att jämföra olika erbjudanden är väldigt viktigt så att man inte tar det första erbjudandet man får.
3. Välj kreditgivare
Jämför och överväg. När du har hittat en bra lånegivare och har fått ett erbjudande som du tycker känns bra och rättvist så är det dags att överväga kostnaderna och överlägga din renovering. En renovering kan alltid bli kostsam, ibland dyker det upp saker som man omöjligt kan förutse vilket kan leda till ökade kostnader för din renovering. Det gäller att vara smart och planera för att göra situationen hållbar och för att undvika framtida ekonomiska bekymmer.
4. Börja renovera
När du har fått pengarna på kontot så är det dags att börja renovera. Var alltid noga med att betala fakturorna för att undvika extra kostnader i form av ränta och påminnelseavgifter.
Vanliga frågor
Det billigaste alternativet är att låna upp på din lägenhet eller hus genom ett bolån. Du får då en förmånligt billig ränta.
Läs mer om billiga lån.
Vid mindre renoveringar kan det vara smartare att snabbt och smidigt få pengarna utbetalda till en bra men något högre ränta.
Nej! Genom att ta ett privatlån istället för att låna mer på ditt bolån behöver du heller inte ha någon säkerhet.
Är din planerade renovering värd kostnaden?
Är det ett väldigt stort renoveringsbehov du står framför? Kommer denna renovering utföras precis innan försäljning av din bostad? Det finns många frågor att ställa sig. Man kan behöva rådfråga mäklare och gå igenom processen noggrant med handverkare för att vara så förberedd som möjligt. En av de viktigaste delarna är om din renovering kommer att tillföra ett tillräckligt stort värde på din bostad för att det ska vara värt att ta ett privatlån för att utföra renoveringen. Kanske har du inte tänkt sälja din bostad, oavsett om du har tänkt tjäna på renoveringen eller inte så kan det vara väldigt smart att uppskatta värdet av själva renoveringen innan du sätter igång.
Att renovera själv
Att renovera själv är en förmån om du har möjligheten och kunskapen. Det som kan vara svårt i vissa lägen är att uppskatta slutkostnaden på renoveringen. Det viktigaste är att försöka planera och överlägga för att undvika att sätta sig i en ekonomisk kris i form av att man tar ett lån som i slutändan inte leder till någon ökning av värdet på bostaden. Alla renoveringar medför inte automatiskt att man höjer värdet på sin bostad men statistiken säger att de flesta renoveringar gör det.
Värdering av bostad efter renovering
Största avgörande faktorn till om man gör ett bra val genom att ta lån till en renovering är hur klok renovering du har gjort. Det kan bli svårt att omvärdera bostaden om man har lagt ner vad som kan kallas för mycket pengar på renovering gentemot prisnivån i ditt bostadsområde. Andra exempel är när man renoverar en bostad som redan innan renoveringen har haft ett väldigt gott skick. En omvärdering är absolut enklast att utföra ifall renoveringen du har utfört har bidragit till en stor skillnad på din bostad.
Låna för renovering på bolån
När du tar ett privatlån för att renovera din bostad så kan du ofta sedan baka in detta lån i ditt bolån när renoveringen är klar. Detta gör man helt enkelt för att sänka den totala räntan på lånet. I många fall så är detta ett väldigt bra sätt att förhålla sig till så låga räntor som möjligt.
Vad man ska tänka på vid lån till renovering
Att ta ett privatlån för att utföra en renovering är i de flesta fall en smart investering. Du kan utöka värdet på din bostad och under tiden du bor där kan du njuta av din renovering som förhoppningsvis har gett ett stort lyft till bostaden. Det viktigaste är att noga planera, överlägga samt att hitta det bästa låneerbjudandet genom att jämföra olika lånegivare. När du kikar på de lånegivare som vi tipsar om så kan du känna dig säker på att du endast jämför lån hos de låne-bolag som har schyssta villkor och bra räntor.