Sparkonto

Ett av de enklaste sätten att öka sitt kapital är genom att spara pengar på ett sparkonto. När man sparar pengar på ett sparkonto med sparränta får man avkastning på sina pengar utan att behöva hänga med gällande aktier, fonder och vad som händer i den dagliga ekonomin.

Vi tycker att det är en självklarhet att lägga ner tid på att jämföra sparkonton och sparräntor istället för att välja den första bästa. På detta sätt kan man säkerställa att de pengar man lägger in växer på det bästa möjliga sätt. Detta är extra viktigt om man låser upp sina pengar.

Den tid man lägger ner på att efterforska och jämföra olika aktörer kommer i slutändan att bestämma hur mycket avkastning du får på dina sparade pengar.

Öppna sparkonto

Uppdaterad lista med sparkonton kommer strax.

  • Enkelt igång
  • Bank-ID
  • Generös ränta
0,55 – 1,0 %
Om banken

Avanza är en bank för dig som vill spara, placera eller låna.

Besök webbplats →

sparkonto illustration

Jämför sparkonto och sparräntor

När man söker ett bra sparkonto är det sparräntan som ligger i fokus. Det är den faktiska räntan som bestämmer hur stor avkastning kommer att bli på dina sparade pengar. Att hitta den bästa sparräntan är ett viktigt steg i processen, det är dock inte det enda som bör avgöra valet av sparkonto.

Andra moment som statlig insättningsgaranti och möjligheten till att ha eller inte ha fria uttag bör också funderas över inför valet av sparkonto. De allra flesta banker erbjuder insättningsgaranti vilket säkerställer att du får tillbaka dina pengar upp till en viss gräns om det skulle vara så att banken går i konkurs. Det kan även finnas fördelar med att välja ett finansbolag som inte erbjuder statlig insättningsgaranti, dessa aktörer kan ibland erbjuda högre räntor på dina sparade pengar vilket innebär högre avkastning.

Hur ett sparkonto fungerar

Ett sparkonto är ett konto hos en bank eller ett finansbolag där du sätter in dina pengar. Du får sedan avkastning på dessa pengar genom en förutbestämd ränta. Räntan bestäms ofta per år och blir högre om du kan tänka dig låsa pengarna.

Ett exempel: 3% sparränta på 100 000 kr ger dig 3000 kr per år.

Fördelen med ett sparkonto är att du aldrig riskerar ditt sparade kapital (förutom när du väljer en aktör utan statlig insättningsgaranti). När man sätter in pengar på ett sparkonto låser man oftast upp dessa vilket innebär att det är ett sätt att spara inför framtiden.

För att hitta ett bra sparkonto bör man som vi tidigare har nämnt jämföra olika aktörer mot varandra. Man bör dessutom lägga en tanke på vad dessa pengar ska vara till. Ska pengarna användas som ett buffertsparande? Finns det möjlighet att låta pengarna ligga flertalet år eller är tanken att de ska placeras i form av en kort placering?

Bästa sparkonto

Hitta bästa sparkonto 2024 är inte speciellt svårt – det finns en massor av bra banker och andra institut som erbjuder schyssta sparkonton med bra ränta och hög säkerhet. Att kora den bästa handlar egentligen om en sak – att få den bästa möjliga räntan. En hög ränta innebär att du får tillbaka så mycket pengar som möjligt.

Vi kommer på denna sida erbjuda dig en topplista med så att du i stunden kan hitta bästa sparkontot för dig. Vi kommer att sortera utefter räntan men även förtydliga om det finns insättningsgaranti och andra tryggheter som kan vara viktigt för dig som vill sätta in ditt sparkapital hos någon.

Sparkonto med ränta

Sparräntan bör vara central i valet av sparkonto. Storleken på räntan är ju trots allt det som bestämmer avkastningen på dina sparade pengar. Sparkonton som vi listar kan erbjuda räntor på allt från 0.10 % till 2 %. Det är givetvis de aktörer med högst sparränta som man riktar blicken mot i ett första skede. Det man kan lägga märke till är att räntorna är ganska låga historiskt sett. Det skiljer sig inte så väldigt mycket mellan de större bankerna. Trots detta kan det göra en stor skillnad på hur mycket avkastning man får, speciellt om man har tänkt spara ett stort belopp under många år.

Fast eller rörlig sparränta?

En fast ränta är precis vad det låter, du placerar dina pengar i ett sparkonto som ibland kallas fasträntekonto. Räntan är oftast högre för fasträntekonton med kravet att du låser fast dina pengar en längre tid. Det kan även tillkomma en avgift när du vill ta ut pengar från ditt konto, eftersom tanken är att du inte ska göra detta då du låser fast dina pengar.

Majoriteten av de sparkonton som finns på marknaden erbjuder en rörlig ränta. Precis som med andra räntor på lån så bestäms räntan av det allmänna ränteläget. Om den allmänna räntan går ner så går även räntan ner på ditt sparkonto. Man får räkna med att räntan kommer gå upp och ner till en viss del när man placerar sitt kapital i ett sparkonto med rörlig ränta. Fördelen med ett sparkonto med rörlig ränta är helt enkelt att chansen finns att räntan ökar, på samma sätt kan det vara en nackdel. Historiskt sett har det dock inte varit en nackdel med rörliga räntor.

Viktigt att kontrollera

När man jämför sparkonton och sparräntor är det ett par moment som kan skilja sig mellan de olika bankerna och finansbolagen.

Alla ovanstående moment bör tas i beaktning när man jämför sparkonton mot varandra. Kan du tänka dig vara utan dina pengar ett längre tag? Då kanske det inte spelar någon roll för dig om banken erbjuder fria uttag eller om uttagen måste föranmälas. Bindningstiden kan också vara avgörande. Olika banker och finansbolag har dessutom olika villkor som bestämmer hur utbetalningen av ränta sker, det är dock vanligast att räntan tillförs till kontot när spartiden har nått sitt slut.

Tänk på:

  • Aktuell ränta
  • Fast eller rörlig ränta
  • Fria uttag
  • Bindningstid
  • Uttag behöver föranmälas
  • Finns det lägsta / högsta belopp för sparande?
  • Villkor för ränteutbetalning

Sparkonto med insättningsgaranti

Den statliga insättningsgarantin finns till för att skydda den person som sparar sina pengar i ett sparkonto. Om du har placerat dina pengar på ett sparkonto i en bank eller ett finansbolag och bolaget går i konkurs så omfattas du av ett skydd som ersätter dig. Den statliga insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor. Detta innebär att pengar över denna summa kan gå förlorade. En bra idé kan vara att sprida ut sitt kapital på olika sparkonton om det gäller summor över den statliga insättningsgarantin.

Vissa situationer och tillfällen är undantagna från den maximala ersättningen på 1 050 000 kronor. Om du nyligen har erhållit pengar efter exempelvis en försäljning av bostad så kan det finnas möjlighet att få sina pengar ersatta trots att summan är över maxtaket.

Bästa sparräntan

Det är enkelt att se vilket sparkonto som har bästa sparräntan 2024 i vår lista. Du kan kolla närmre på de olika kreditinstitut, banker och finansbolag och deras räntor i vår jämförelse. Det är vanligt att de företag som erbjuder bäst sparränta investerar vidare dina pengar i sitt företag, det är inte heller ovanligt att dessa företag erbjuder väldigt bra villkor när du väljer att spara dina pengar hos dem.

När man väljer en aktör som har väldigt bra sparränta är det viktigt att kontrollera och vara medveten om den statliga insättningsgarantin finns med i villkoren eller ej. Ovanligt höga sparräntor kan ofta stå utan insättningsgarantin vilket gör att ditt sparande kombineras med en risk, även om denna risk är väldigt liten.